Újratárgyalják a Madách igazgatójának prémiumát

Vágólapra másolva!
A Jobbik szerint törvénysértő, hogy az igazgató úgy kap prémiumot, hogy veszteséges az intézmény. Tarlós szerint ezt nem így kell nézni, de újraértékelik a helyzetet.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés a következő, szeptember végi ülésén újratárgyalja a Madách Színház vezetőjének prémiumára vonatkozó, kedden felfüggesztett javaslatot - mondta Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. A városvezető közölte: az önkormányzat jogászai még egyszer felülvizsgálják a kifizetés szabályosságát.

A Jobbik korábban jelezte: törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény. A főpolgármester végül a vonatkozó határozatot felfüggesztette, így az nincs érvényben. Tarlós István ugyanakkor utalt arra: az ellenzéki párt sem az előző napi egyeztetésen, sem a testületi ülésen nem tett hasonló észrevételt.

Mint mondta, a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta és jogában áll bármikor megváltoztatni, ráadásul semmibe nem ütközik a vezető teljesítmény honorálása. Kifejtette: a színháznak 2012-ben 49 millió forint közvetlen és 2,4 millió forint közvetett bevétele volt, továbbá 14,3 millió forint közvetlen és 56 millió forint közvetett kiadása. A különbözet valóban 18,7 millió forint, csakhogy a Jobbik nem vette figyelembe, hogy az intézmény önkormányzati támogatása 10 millió forint volt, miközben 244 millió forint bérleti díjat szedett be. Másrészt az évek során a Madách 810 millió forint eredménytartalékot halmozott fel, amivel az ellenzéki párt ugyancsak nem számolt, amikor a veszteségességről beszélt – tette hozzá.

Tarlós István leszögezte: a színházigazgatók teljesítményét képtelenség csak és kizárólag a pénzügyi helyzet alapján értékelni. A Madách folyamatosan teltházzal működik, nehéz oda jegyet vásárolni – emelte ki.