Jó lenne, ha Gyurcsány visszavenne magából

Vágólapra másolva!
Az MSZP elnöksége elfogadhatatlannak tartja a Demokratikus Koalíció több javaslatát az együttműködésről. Az MSZP-sek szerint túlzóak és teljesíthetetlenek Gyurcsány Ferencék kérései például a közös listáról, és az MSZP-sek azt is mindenképp elkerülnék, hogy az Együttel nehezen megkötött megállapodást újratárgyalják. Mesterházy Attila még a héten megpróbálja rávenni Gyurcsányt, hogy érje be kevesebbel.
Vágólapra másolva!

Kényes helyzet elé állította Gyurcsány Ferenc az MSZP vezetését: a szocialisták szeretnének összefogni a Demokratikus Koalícióval, de mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy közös MSZP-DK listát állítsanak, és Gyurcsány Ferenc a második legyen a listán. Az MSZP ezért szerdán több ponton - hivatalosan elvi okok miatt - visszautasította Gyurcsányék hétfői javaslatát a két párt megállapodásáról, és Mesterházy a héten újra leül tárgyalni a DK-sokkal.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a szocialistákkal folytatott egyeztetés után nyilvánosan is közölte, hogy a Demokratikus Koalíció közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Magyar Szocialista Pártnak. A DK szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ugyanakkor a DK igényt tartana a közös MSZP-DK lista második helyére - közölte Gyurcsány Ferenc.

"Jó lenne, ha Gyurcsány visszavenne magából" - háborgott egy MSZP-s vezető a szerdai szocialista elnökségi ülés előtt, amelyen az MSZP-sek megvitatták, milyen választ adjanak Gyurcsánynak. Több MSZP-s vezető is azt mondta, hogy Orbán Viktor legyőzéséhez szükség van a választókerületek nagyjából harmadában a DK-s szavazatokra is, de ezekért "nagy ár Gyurcsányt egy MSZP-s listára tenni".

Túlzóak és teljesíthetetlenek a DK kérései

Szerdán az MSZP elnöksége úgy döntött, hogy visszautasítja a DK javaslatát. "Az MSZP elnöksége megtárgyalta a Demokratikus Koalíció elnökségének javaslatát a két párt közötti együttműködés alapelveiről. Ennek több pontját az MSZP elnöksége elvi okok miatt jelenlegi formájában nem tudja elfogadni" - közölte az MSZP szerda délután.

Egy elnökségi tag azt mondta az Origónak, hogy az ülésen minden jelenlévő szocialista egyetértett abban, hogy "túlzóak és teljesíthetetlenek" a DK kérései. Ráadásul Gyurcsányék javaslatait csak úgy tudnák teljesíteni, ha újratárgyalnák az MSZP és az Együtt nehezen megkötött megállapodását. Ezt pedig mindenképpen el akarja kerülni az MSZP. Gyurcsány hétfői kilenc pontos javaslatában például az szerepelt, hogy a DK "a közös miniszterelnök-jelölttel, közös pártlistával, közös egyéni jelöltekkel elinduló széleskörű ellenzéki összefogás híve", márpedig az MSZP tisztázta már az Együttel, hogy nem lesz közös lista és miniszterelnök-jelölt.

Az MSZP azt is hangsúlyozta szerdai közleményében, hogy nem egyszerű választási, hanem politikai szövetséget szeretne, amelyhez a DK-nak el kell fogadnia az MSZP és az Együtt által aláírt közpolitikai alapelveket is. Ez a dokumentum például lezárt ügynek tekinti a határon túli magyarok állampolgárságát és szavazati jogát, és az ingyenes felsőoktatás finanszírozása mellett is kiáll. Ezek a pontok ellentétesek lehetnek Gyurcsányék politikájával.

Gyurcsány optimista

Egy MSZP-s vezető azt mondta a továbbiakról, hogy Mesterházy Attila várhatóan még a héten leül Gyurcsány Ferenccel, és megpróbálja meggyőzni arról, hogy "érje be kevesebbel". Ráadásul azt is világossá teszi majd a pártelnök, hogy az Együttel kötött megállapodáshoz nem hajlandóak hozzányúlni a szocialisták. Egy DK-s vezető azt mondta az Origónak, hogy a DK-sok mindenképp szeretnének megállapodni az MSZP-vel, de egy tisztán szocialista listán nem fognak elindulni, és annyi képviselőt szeretnének az új parlamentben, hogy frakciót tudjanak alakítani.

Gyurcsány Ferenc szerdán úgy reagált az MSZP döntésre, hogy "egy lépéssel közelebb került az MSZP és a DK a megállapodáshoz". A DK elnöke közleményében azt írta, hogy "a Demokratikus Koalíció nem kívánja, nem kéri, nem javasolja, hogy az MSZP nyissa fel az Együtt-PM-mel kötött megállapodását". Emellett Gyurcsány kijelentette, hogy sokadszorra megerősíti, hogy elfogadják az MSZP és az Együtt-PM által kidolgozott közpolitikai alapelveket. Gyurcsány megjegyezte, hogy "ha ennyi volt az akadálya az MSZP és a DK megállapodásának, az több mint jó hír. Különösen azért az, mert a kilenc pontból álló DK-javaslatból ezek szerint nem érte kifogás, hogy közös listát állítsunk és közös jelölteket indítsunk".