Orbán mindenkinek köszöni, ha kell, ha nem

2013.09.04. 09:03

Köszönőlevelet kapnak Orbán Viktortól a rezsicsökkentést aláírásukkal támogató állampolgárok. A szokásos harcos retorikával megfogalmazott levelek kiküldésébe azonban hiba csúszhatott, olyanok is megkapták, akik nem írtak alá semmit.

Névre, pontos címre szóló levélben köszönte meg Orbán Viktor miniszterelnök a rezsicsökkentést támogató aláírást egy olyan nőnek, aki nem is írta alá az erről szóló íveket. A középkorú nő által az Origo rendelkezésére bocsátott levélben Orbán szokásos harcos retorikával szapulja a szocialista kormányokat, akik "eladták az ország életfontosságú üzletágait", és "tisztességtelen előnyöket " biztosítottak az új tulajdonosoknak.

Orbán levele szerint a petíció aláírói azt üzenik a vállalatoknak és "az őket háttérből támogató nemzetközi szervezeteknek, hogy nem érdemes szembefordulni a magyarokkal". Majd közli a címzettel, hogy reméli, számíthat rá, ahogy ő is számíthat őrá, "ha a magyarok érdekeiért kell kiállni".

A címzett, aki nem szimpatizál a kormány politikájával, azt mondta az Origónak, nem emlékszik, hogy valaha is aláírt volna egyetlen aláírásgyűjtő ívet is, és felháborodott az eljáráson.

A Fidesz tavasszal indította a rezsicsökkentési kampányt, azzal a nem is titkolt céllal, hogy felrázza a választóit. Az akció azonban a választók aktivizálásán kívül adatbázis-építésre is kiválóan alkalmas, és a Fidesz rendszeresen használja is. 2004-ben az európai parlamenti választás előtt a rendszerváltoztatás eredeti céljai mellett kiálló Nemzeti petíciót lehetett aláírni, 2005-ben a köztársaságielnök-választás előtt tartottak szimpátiaszavazást, 2009-ben a büntető törvénykönyvet szigorító három csapás javaslat elfogadtatásáért gyűjtötték az aláírásokat, 2010-ben pedig a nyugdíjkorhatár emelése ellen indult hasonló akció.

A Fideszről korábban többször is bebizonyosodott, hogy törvénytelenül épített - egy 2009-es esetet követően Kubatov-listáknak nevezett - adatbázisokban tartja nyilván a választóit, és minden alkalmat megragad a listák frissítésére és gondozására. Kubatov Gábor pártigazgató tavaly már nem is tagadta az adatbázis-építést, és a demokrácia egyik legszebb folyamatának nevezte az eljárást.