Kemény munkára parancsolta a fideszeseket Orbán

Vágólapra másolva!
Dolgozni, dolgozni, dolgozni, és nem a kormányzati lépésektől várni a csodát, a választási sikert - adta ki a parancsot Orbán Viktor a kormánypártok visegrádi frakcióülésén. A miniszterelnök szerint pillanatnyilag ugyan jók a Fidesz, és pocsékak az ellenzék kilátásai, de 2002 tanulsága alapján a párt nem bízhatja el magát.
Vágólapra másolva!

A tavaly őszi ledorongolás és a nyáj év eleji összeterelése után ezúttal intéseket fogalmazott meg és kemény munkát kért a képviselőktől Orbán Viktor a kormánypártok ülésszakindító frakcióülésén.

Az ezúttal Visegrádra kihelyezett, háromnapos tanácskozást a hagyománynak megfelelően a pártelnök-miniszterelnök politikai helyzetértékelője nyitotta meg, amely az eseményről beszámoló forrásaink szerint "szokás szerint lelkesítő és magabiztos", és minden eddiginél hosszabb, több mint kétórás volt.

A legutóbbi alkalmakkor a kormányfő az uniós források beragadása és a kibeszélések miatti fejmosásra, illetve az összetartás és a bajtársiasság hangsúlyozására hegyezte ki a beszédét, de ezekről most annak ellenére sem ejtett szót, hogy a pénzlehívási mérleg továbbra sem áll túl jól, és az odamondogatások, belső bírálatok sem szűntek meg a kormánypárti frakciókban. (Legutóbb az oktatási bizottságot vezető Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök fogalmazott meg ismét kritikát a kormánnyal, illetve régi szakmai riválisával, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral szemben.)

Munka, munka, munka

Orbán Viktor a résztvevők beszámolója szerint most a jövő évi voksolásig elvégzendő rengeteg munkával igyekezett választási hangulatba hozni a képviselőket. Hosszúra nyúlt összegzésében a miniszterelnök részletesen felsorolta, hogy a kormány milyen intézkedéseket valósított meg az elmúlt három és fél évben. A dicsőséglistán szerepelt az IMF hitel visszafizetése és a világszervezet "elkergetése", a nagy ellátórendszerek - oktatás, egészségügy - konszolidálása, a devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés is. A miniszterelnök ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy hiába áll ezek alapján jól a kormány, illetve a kormánypártok népszerűsége, a biztató helyzet senkit nem mentesít az alól, hogy személyesen helyben, a saját körzetében is megvívja a szükséges csatákat, és megdolgozzon a népszerűségéért, végső soron a körzet elnyeréséért.

A kormányfő mondandóját az Origónak több képviselő is úgy fordította le, hogy "a kormány jól végezte a dolgát, de senki nem fürödhet a "központi dicsőségben", hanem a választókerületi munka lesz a győzelem, illetve a folytatás kulcsa.

A helyben végzett munka fontosságát jelzi egyébként, hogy Orbán Viktor a közelmúltban öt fideszes választókerületi elnököt meg is fosztott a posztjától (és vele a leendő képviselőjelölti lehetőségtől), mert elégedetlen volt az ottani munkájukkal. A Hvg.hu szerda este arról írt, hogy a miniszterelnök ezt a frakcióülésen be is jelentette, az Origót tájékoztató képviselők szerint azonban eről nem volt szó, Orbán csak általánosságban említette, hogy aki nem dolgozik, azt leválthatják, mert senki nincs a körzete élére bebetonozva.(A választókerületi vezetők a beszámolók szerint átvehettek egy körzetük és saját munkájuk átfogó értékelését is tartalmazó írásos elemzést, amelyből kiolvasható, hogy hogyan teljesítettek.)

A gyenge ellenzék is kockázat

A kormánypártok által követendő kampánystratégiájáról Orbán nem mondott konkrétumokat, és a témái között sem említett újdonságot azon túl, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy a kormányzati eredmények sulykolásával, leghangsúlyosabbként azon belül is a folytatódó rezsicsökkentéssel kell "megfogni az embereket".

A Fidesz és az ellenzék helyzetéről szólva Orbán Viktor röviden kitért az Együtt 2014-re, illetve az MSZP-re. A két párt kis híján bohózatba fulladt tárgyalásait a politikus még célzásszinten sem említette, értékelésként csak annyi mondott, hogy nekik köszönhetően kényelmes a Fidesz helyzete, hiszen normál forgatókönyv szerint választás előtt fél évvel az ellenzék a kormányt szokta kíméletlenül ostorozni, de a baloldali szervezetek jelenleg egymással vannak elfoglalva, és a kormány bírálata helyett "az a legnagyobb bajuk, hogy kiből mi lesz listán vagy egyéniben". A Jobbikra a nyitóbeszédben nem is, csak a kérdések között tért ki röviden a kormányfő, azt fejtegetve, hogy a párt alapjában nem is a Fidesz, hanem az MSZP ellenfele.

A gyatra ellenzéki megjelenésnek és a Fidesz relatív jó kilátásainak Orbán ugyanakkor a kockázataira is figyelmeztetett: 2002 tanulsága szerinte egyértelműen az, hogy nem szabad hinni az előrejelzéseknek, és nem szabad a helyi "gyalogsági munkát félredobva" hátradőlni abban a hitben, hogy pusztán a sikeres kormányzás elég a választói bizalom újbóli megszerzéséhez.