Tábortüzet akart, felgyújtotta a Yosemite parkot

Vágólapra másolva!
Egyetlen ember, egy vadász tábortüze miatt alakult ki óriási erdőtűz Kaliforniában, közölték a nyomozók. A tűz a Yosemite Parkra is átterjedt.
Vágólapra másolva!

Egy vadász illegális tábortüze okozhatta azt a csaknem ezer négyzetkilométernyi területet letaroló kaliforniai tüzet, ami a Yosemite nevű világhírű nemzeti parkra is átterjedt, közölték az amerikai nyomozók. Mindez a BBC oldalán is olvasható.

Ezzel egyben eloszlatták azt a feltételezést, hogy a tüzet illegálisan marihuánát termesztők okozták. A lángok, melyeket 80 százalékban sikerült már megfékezni, augusztus 17-én csaptak fel a nemzeti park határában.

Egyelőre nem tartóztattak le senkit, a vadász nevét nem hozták nyilvánosságra. A nyomozást tovább folytatják, közölte a Szövetségi Erdészeti Szolgálat.

A tűz 1932 óta a negyedik legnagyobb volt Kaliforniában, Több mint 27 ezer hektárt égetett fel a világhírű Yosemite Nemzeti Parkban, és San Francisco vízellátása és áramellátása is veszélybe került miatta, mert kérdéses volt, hogy nem borítja-e be hamuval azt a tárolómedencét, amely a vizet és a vízenergiát adja. A park fő turistaterülete ugyanakkor végig nyitva volt.

Tűzoltók ezrei harcolnak még mindig a lángokkal. A tűz a levegőből is ijesztő, az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatják.