Veszélyes anyagok ömlöttek ki a győri élményfürdőben

A Rába Quelle Gyógy-, Termál-, és Élményfürdõ Gyõrben egy 2009-es légifelvételen
Vágólapra másolva!
Veszélyes anyagok kiömlése miatt kiürítették a győri élményfürdőt. A rendőrség szerint kénsav és sósav gőze szivárgott fel a mintegy száz fürdőző közé. Tizennégyen kerültek a kórház sürgősségi osztályára - köztük gyerekek -, három gyereket 24 órás megfigyelésre benntartanak.
Vágólapra másolva!

Veszélyes vegyi anyagok ömlöttek ki a győri élményfürdőben, ezért ki kellett üríteni a létesítményt – közölte csütörtökön a katasztrófavédelem megyei szóvivője. A megyei katasztrófavédelem honlapján a következő olvasható az esetről: "A győri élményfürdő területén ötven literes hordóban a sósav és kénsav vegyült, gáz képződött, mely a fürdő légterébe került. A tűzoltók a helyszínen koncentrációt nem mértek."

Az Origónak a fürdő egyik, neve elhallgatását kérő alkalmazottja azt mondta, először klórgázra gyanakodtak, de nem ez szivárgott a fürdőben. További részleteket nem tudott. Azt viszont kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg is kiürített állapotban van a fürdő, a vendégek a szabadban, zöldterületen várakoznak. Nem fáznak, mert kaptak takarókat, a fürdő segédkező munkatársai vittek nekik vizet és tejet is - tette hozzá.

A Rába Quelle Gyógy-, Termál-, és Élményfürdõ egy korábbi légifelvételen Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Később a katasztrófavédelem azt közölte, mintegy százan tartózkodtak a fürdőben, amikor az alagsorban tárolt kén- és sósav gőze felszivárgott az uszodaszintre. A mentők három gyereket és hat felnőttet láttak el. Három sérült állapotát minősítették súlyosnak, de a sérültek száma emelkedhet. A tűzoltók megkezdték a gáz kiszellőztetését az épületből - mondta a szóvivő, Dobos Viktória. A katasztrófavédelem honlapján 11 sérült szerepel.

Késő délután Ruszinkó Viktória, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati centrumának vezetője a híreket úgy pontosította, hogy nem 11, hanem összesen 14 ember került az intézmény sürgősségi osztályára, közöttük öt gyermek. Két külföldi gyereket már hazaengedtek, három gyereket kórházban tartanak további, 24 órás megfigyelésre.

A mentők megyei vezetője, Fogarasi Zoltán korábban azt közölte, négy sérült külföldi. Az intézkedés célja elsősorban a megfigyelés volt, ám a gyerekek szervezetét jobban megviselik az ilyen esetek. Az ő állapotuk "valamivel súlyosabb" - mondta, nehezen lélegeztek, köhögtek és könnyeztek. Öt autóval érkeztek a mentők a helyszínre.

A fürdő általános igazgatója, Horváth Cs. Attila kora délután közölte, hogy újranyitott a fürdő. Hozzátette, hogy a kiszabadult vegyianyag-gőzt, amely beszivárgott az öltözőkhöz, a tűzoltók kiérkezésének idejére már vízzel semlegesítették.