A fideszes jelölt nyert a váci időközi önkormányzati választáson

Vágólapra másolva!
Alacsony részvétel mellett a fideszes Kovács Ágnes nyerte a váci időközi önkormányzati választást. 
Vágólapra másolva!

Kovács Ágnes, a Fidesz-KDNP közös jelöltje nyerte a váci időközi önkormányzati választást vasárnap - közölte a város jegyzője. Deákné Szarka Anita elmondta, hogy hivatalos eredmények szerint a város 2-es számú egyéni választókerületében Kovács Ágnes 384 érvényes szavazatot kapott. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjeként induló Terényi Attila 315, a Jobbik jelöltjeként induló Homokiné Garancz Henrietta 55 szavazatot kapott. A három független jelölt közül Zsoldos Mihályra nyolcvanegyen, Kiss Istvánra harmincan, míg Oberkamp Péterre húszan voksoltak.

A jegyző tájékoztatása szerint a választáson a 2909 szavazásra jogosult 30,4 százaléka vett részt.

Az az önkormányzati választókerület, ahol most választottak, Vác belvárosában található, és szinte mindig a jobboldal jelöltje nyert. Legutóbb külön indult a Fidesz és a KDNP. A fideszes induló 483, a KDNP-s 378, míg a szocialista 349 szavazatot szerzett.

A 35 ezer lakosú Vác képviselő-testületében jelenleg tizennégyen politizálnak: hat fideszes, három szocialista, két kereszténydemokrata, egy jobbikos, valamint két független képviselő. A választást Csuka István (Fidesz) képviselő halála miatt kellett kiírni.

A pártok máris reagáltak

Az MSZP szerint a nyírbátori és a szigetszentmiklósi időközi választás eredménye után a vasárnapi váci voksolás üzenete is egyértelmű: van esély a fordulatra, van esély a kormányváltásra. Török Zsolt az időközi önkormányzati képviselő-választás eredményét kommentálva azt mondta, hogy a hagyományosan jobbos váci körzetben a Fidesz-KDNP 861 szavazatot kapott 2010-ben, ami most "drasztikusan visszaesett" 384 voksra. Ez azt mutatja, hogy a választók fordulatot, kormányváltást akarnak - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az MSZP és a DK közös jelöltje a 2010-es, 25 százalékos támogatottságot 36 százalékosra emelte. A szóvivő köszönetét fejezte ki "minden demokratának, baloldali szavazónak" a támogatásért.

A Fidesz szerint a váci időközi választás eredményei azt tükrözik, hogy a váciak sem kérnek "a bukott baloldalból se együtt, se külön-külön". A párt vasárnap esti közleményében azt írta, hogy a váci időközi önkormányzati képviselő-választáson Kovács Ágnes, a Fidesz-KDNP jelöltje legyőzte a baloldal jelöltjét. "Ahogy a váciak többsége, úgy a magyarok többsége sem kér ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot és a magyar településeket".