Ledarálták a rendőrségen az olajügyek tanújának vallomását

Vágólapra másolva!
Portik Tamás szerint a rendőrségen ledarálták az olajügyek koronatanújának vallomását. A Prisztás József gyilkosságával vádolt Portiknak nem tetszik, hogy Debrecenbe költöztették, jobban szeretné Budapesten tölteni az előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

Egy mobiltelefon sorsa körül forgott hétfőn délelőtt Portik Tamás és két társának a Prisztás-gyilkosság ügyében folytatódó pere. A telefont a vád szerint a gyilkosság elkövetésével vádolt férfi használta, a telefont egy gyerekkori ismerőse vette neki szívességből a barátnője nevére. A bíróságon a tanúként megjelent gyerekkori ismerős és a volt barátnője zavarosan, egymásnak ellentmondva adta elő a telefon történetét, úgyhogy órákon át azt próbálták tisztázni, hogy egyáltalán odakerülhetett-e a vádlotthoz.

A Portik-tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken Fotó: Hajdú D. András - Origo

A két vallomás között Portik Tamás szót kért a bírótól, és azt panaszolta, hogy hiába próbálta elkérni a rendőrségtől az Aranykéz utcai robbanásban meggyilkolt Boros (József) Tamás vallomását, azt a választ kapta, hogy azt már megsemmisítették. Portik azért szerette volna megkapni a vallomást, mert a tavalyi kihallgatásakor még hivatkoztak rá a kérdésekben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, tehát akkor még megvolt - mondta. A bíró a felvetésre csak a bólogatott, azt mondta, hogy ő is csak ennyit tud az ügyről. Boros Tamás pár nappal az Aranykéz utcai merénylet előtt részletes vallomást tett a rendőrségen az olajügyekről. Portik elképesztőnek nevezte, hogy a rendőrségen megsemmisítették a vallomását, azért is, mert abban Boros azokra az emberekre is terhelő vallomást tett, akik most ellene tanúskodnak a Prisztás-gyilkosság ügyében. (A vallomás sorsáról megkérdezzük a rendőrséget is, amint választ kapunk, beszámolunk róla.) Boros vallomásának részletei a nyáron nyilvánosságra kerültek, a Pesti Scrácok című internetes oldal részletekben közli a videóra is rögzített vallomást.

Portik azt is nehezményezte, hogy szerinte példás magaviselete ellenére Budapestről átszállították Debrecenbe, ami lehetetlenné teszi, hogy a családjával tartsa a kapcsolatot, mert a gyerekei nem tudnak elutazni hozzá. Kérvényt nyújtott be, hogy szállítsák vissza Budapestre, és a bírót is kérte, hogy segítsen neki ebben. A bírónő erre azt mondta, hogy nem ellenzi a kérést, de az ügyben a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka dönthet csak.

Portik ugyanabban a homokbarna zakóban, fehér kockás ingben és világos nadrágban jelent meg a tárgyaláson, amiben az előzőeken is volt, mindössze annyi változott, hogy most már nemcsak egy, hanem három nagy doboz és egy nagy szatyor iratot cipel magával. A tárgyalás délután újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. A bíróság pénteken és a jövő héten is tart tárgyalásokat az ügyben. A korábbi tárgyalásokról ezen a linken olvashat bővebben.