Nem pénisz az, hanem kulcslyuk

Vágólapra másolva!
A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó közleménye szerint sokféle értelmezése lehet a tizedikes irodalomkönyv borítójának, mivel az emberi fantázia határtalan. A könyv szerzője szintén a szabad asszociációkra hívja fel a figyelmet. 
Vágólapra másolva!

Nem pénisz, hanem egy kulcslyuk látható a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó által kiadott tizedikes irodalomtankönyv borítóján - közölte az Origo megkeresésére a tankönyvkiadó hétfőn. Az ominózus tankönyvborítóra egy tanár hívta fel a figyelmet a Facebookon, aki szerint a képen egy pénisz látható.

A kép alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy mit látunk pontosan, de a tankönyvkiadó által kulcslyuknak mondott rész meglehetősen hasonlít egy gyermeki péniszrajzra. Az alábbiakban változatlanul közöljük a kiadó közleményét.

"A 10. osztályosok részére készült tankönyv több éve forgalomban van, az egyik legnépszerűbb, amely az Oktatási Hivatal által jóváhagyott tankönyvjegyzéken is szerepel. Borítóján egy korábban használt kulcslyukat ábrázoló faburkolat részlete látható, az eredeti anyag erezeteivel, javításokkal. Miként az irodalmi művek esetén, itt is sokféle értelmezés lehetséges, hiszen az emberi fantázia képes a látható valóság képét átalakítani. A következő tanévtől egyébként az új Nemzeti alaptanterv bevezetése már a 10. évfolyamot is érinti, így ez a kivitel már nem lesz megrendelhető."

Pénisz, vagy kulcslyuk a tizedikes irodalom könyvön Forrás: Nemzeti Tankönyvkiadó

A tankönyv szerzője a madeinpecs.hu kérdésére a következőt reagálta: "Tavaly jelent meg először ez az átdolgozott sorozat ezzel a borítóval. Azt gondolom, hogy mindenki azt lát bele, amit szeretne és amire asszociál. Sem a kiadó, sem én, sem a szerkesztő nem gondoltuk, hogy ez egy pénisz. Ha egy kicsit valaki közelebbről megnézi ezt a felületet, valamiféle glettelést lát, és valamilyen csapolás vagy hibajavítás eredményét. Aki valaha látott már deszkakerítést, az tudja, hogy a deszkakerítés nem így néz ki. Ez inkább egy régies bútorfelület."