Vidnyánszky az István, a királyról: Rombolni mindig egyszerűbb

Vágólapra másolva!
Nem tehetem meg, hogy elzárkózom a művészet elefántcsonttornyába, de a szociális érzékenységnek álcázott öncélú provokációt sem tartom követendőnek - nyilatkozta a Heti Válasznak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. A holnap megjelenő interjúból összefoglaló előzetest közölt a lap.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója azt mondta a Heti Válasznak, hogy bár őt az élet művészi megfogalmazása érdekli, de "társadalmi létünk felfokozott hangulata és a közösség iránti felelősségérzet miatt" nem kerülheti ki, hogy közügyekkel is foglalkozzon. "Nem tehetem meg, hogy elzárkózom a művészet elefántcsonttornyába, de a szociális érzékenységnek álcázott öncélú provokációt sem tartom követendőnek" - nyilatkozta a színházigazgató-rendező. A holnap megjelenő interjúból előzetest közölt a lap.

"Amit viszont unok, sőt, ki nem állhatok, az a hazugságokra, rágalmakra épített manipuláció. Sokan ezt tekintik politikának, pedig a szó eredeti, görög jelentése: közélet. A probléma ott kezdődik, amikor valakik a politikát mások lejáratására használják" - mondta Vidnyánszky.

Az István, a király Alföldi Róbert-féle rendezése szerinte üzleti és marketingszempontból sikeres. "Ugyanakkor István története kiemelkedően fontos, mondhatnám »szent« téma, és azért sejteni lehetett, hogy Alföldi nem így fogja megközelíteni." Márpedig az adott közösség számára fontos témák feldolgozása óriási felelősséggel jár.

"Ez is olyan mű, amellyel - miközben szembesülünk önmagunkkal, gyengeségeinkkel - meg is erősíthetjük magunkat. Megerősíthetjük kötődésünket a kereszténységhez, megerősíthetjük, hogy a magyarság helyes döntést hozott akkoriban, máskülönben már, nagy valószínűséggel, nem létezne a nyelvünk, a kultúránk. Persze, könnyebb megingatni az embereket, mint lelki erőt adni nekik. Mindig egyszerűbb rombolni, megszüntetni a magasztos érzéseket, mint olyan módon megfogalmazni őket, hogy abból ne giccses, hanem hiteles előadás szülessen."

"Vannak, akik azt tekintik európai trendnek, hogy nem lehet határozottan állítani semmit. De ez csak a látszat, mert valójában fenntartják maguknak a jogot, hogy kizárólagosan kijelentsék valamiről, hogy mi a bűn, és mi nem, ugyanakkor az ettől eltérő felfogást képtelenek tolerálni" - véli a Nemzeti Színház igazgatója, akit a színházi provokáció legfeljebb fölbosszant, azt viszont már aggasztónak tartja, amit egyes értelmiségiek a magyar kulturális szféra helyzetéről írtak a Beszélő júliusi számában.

Vidnyánszky szerint ebben a dolgozatban a nemzetállam fölszámolásának programját írták meg. "Arra döbben rá az ember, hogy vannak, akik mindazt föl akarják számolni, ami számunkra érték, amiért nap mint nap dolgozunk. A tanulmányt olvasva arra kellett rájönnöm, hogy ezt az egymásnak feszülést nehezen lehet feloldani, mivel nekik nincs is szándékukban elfogadni, megérteni bennünket."