A kormány felfigyelt Jézus hetvenöt éves üzenetére

Normafa, Normafa lejtő, (Nagyegyetemi vagy a Nagy Norma) háttérben a Jánoshegy és az Erzsébet kilátó 1900 környékén
Vágólapra másolva!
A sípályák és hóágyúrendszerek kiépítése mellett egy engesztelő kápolnát is felhúzna a kormány a Normafán. A kápolna építése nem új terv, egy felvidéki szerzetesnő, Natália nővér Jézustól kapott látomása alapján 1944-ben már lerakták az alapkövét az Anna-réten. A katolikus egyházat meglepte a beruházás, a kápolnára ugyanis az egyházi vezetők szerint semmi szükség a Normafán.
Vágólapra másolva!

"Akarom, hogy az engesztelőkápolnát felépítsék a Szent Anna-réten!" - a feljegyzések szerint az 1930-as évek végén ezt üzente Jézus Natália nővérnek, egy Felvidékről származó szerzetesnőnek, aki a látomással meg is kereste a katolikus egyház vezetőit. Tudatta velük Jézus jövendölését, hogyha nem teszik meg, amit kér tőlük, "vagyonukat elveszik az istentelenek, őket pedig marhavagonokban viszik rabságba".

Az egyházi vezetők olyannyira komolyan vették a nővér látomását, hogy megbízást adtak a Világ Királynője Engesztelőkápolna tervezésére, és 1944 decemberében le is rakták az alapkövet a Normafán. Hiába állt ki azonban ezután a kápolna felépítése mellett többször is Mindszenty József bíboros, a kommunista hatalomátvétel miatt a tervből nem lett semmi. A most tárgyalt Normafa-törvény viszont hetvenöt év után beteljesítheti a nővér álmát.

A Normafa fejlesztéséről szóló tervbe ugyanis a sípályák, hóágyúrendszerek és kerékpárutak kiépítése mellett bekerült a kápolna felhúzása is, amely a Belügyminisztérium javaslata szerint 800 négyzetméteres, vagyis majdnem egy focipályányi alapterületen, 15 méteres magassággal építhető fel, és a törvény szerint még az országos építési szabályoktól is el lehet térni. Vincze P. Márton, a Normafa Park projekt miniszterelnöki megbízottja egy nyári interjúban azt mondta, hogy a Világ Királynője Engesztelőkápolna ennél kisebb lesz, 8x12,5 méteres, vagyis száz négyzetméteres, de így is jelentősen meghatározza majd az Anna-rét látványát.

Jézus a pontos helyét is kijelölte

Megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, hogy pontosan mekkora kápolnát akarnak felhúzni, illetve kértük az egész Normafa Park és a kápolna látványterveit, de egyelőre nem kaptuk meg, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy oda építik-e a templomot, ahová Natália nővér megálmodta. (A nővér életéről és látomásairól szóló honlapon meg is lehet nézni a vázlatokat a 44-es kápolnáról.) Natália nővér látomásában ugyanis a kápolna pontos helyét is megjelölte Jézus. Eszerint az imahelynek az akkor már létező Szent Anna-kápolna tövében kell állnia. (Ezt a kápolnát a Rákosi-korszakban lerombolták, ma egy kis szentély őrzi az emlékét a réten.)

Az engesztelő kápolna alapkövének helye Forrás: Wikipedia/Szenti Tamás

A Normafa Park fejlesztéséről a nyár elején döntött a kormány, és az ötmilliárd forintos beruházásról akkor részletes tájékoztatót tartott Vincze P. Márton, illetve Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester. Akkor azonban még egyikük sem ejtett szót az engesztelőkápolna építéséről, így megkérdeztük a Belügyminisztériumtól azt is, hogyan került a benyújtott törvényjavaslatba ez a beruházás, és a katolikus egyháznak mekkora befolyása van az építkezésre. A BM egyelőre nem válaszolt.

Lelkipásztori szempontok nem indokolják

A katolikus egyházi vezetőket nagyon meglepte az engesztelőkápolna építése - tudtuk meg egyházi forrásból. Olyannyira nem lobbiztak a kápolnáért a kormánynál, hogy a médiából értesültek a beruházásról, és eddig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy milyen lesz a kápolna. A katolikus vezetők egy "nagyon kedves hívői kezdeményezésnek" tartják azt, hogy megvalósítják Natália nővér álmát, forrásunk szerint ugyanakkor "lelkipásztori szempontok egyáltalán nem indokolják a kápolnaépítést".

Vagyis a XII. kerületben, amely vallásos, konzervatív, nincs szükség újabb imahelyre (hat templom is van a kerületben), és az egyházi vezetők sem hisznek abban, hogy a Normafán síelni, szánkózni, labdázni, kocogni igyekvő városiak majd sűrűn használnák az engesztelőkápolnát. Megkerestük a katolikus egyház Esztergom-budapesti Főegyházmegyéjét is, hogy mit szólnak a beruházáshoz, de addig nem kívántak nyilatkozni, amíg meg nem kapják a részletes terveket a kápolna építéséről.