Havi ötvenezer forintot keresnek a diákmunkások

Vágólapra másolva!
A fiúk főleg rakodtak, a lányok pedig a hoszteszkedtek idén nyáron, a slágerállást viszont a vízi kalandparkok kínálták. Egyre többen tudatosan építik karrierjüket, és gyakornoknak jelentkeznek.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) közleménye szerint ezen a nyáron ötvenezer diák vállalt idénymunkát, míg éves átlagban 130 ezren fordulnak meg az iskolaszövetkezeteknél. Idén nyáron a vidámparki és csúszdaparki munkák voltak népszerűek, sok főiskolás és egyetemista a szünidei költségeit igyekezett ebből fedezni. A lányok elsősorban a hosztesznek, asszisztensnek vagy irodai alkalmazottnak jelentkeztek, a fiúk pedig általában rendezvények után pakoltak vagy más könnyű fizikai munkát vállaltak. Év közben általában szórólapozással, irodai adminisztrációval, kérdőívezéssel és adatfeldolgozással teremtik elő tanulási költségeiket a diákok.

Sokan céltudatosan gyakornoki munkát vállalnak leendő szakmájukban, hiszen ez sok esetben karrierjük első lépcsőfokát is jelentheti. Azokra az állásajánlatokra mutatkozik a legnagyobb igény, amelyek az órarendhez igazíthatók. Havonta átlagosan 50-60 ezer forintot lehet megkeresni, de nagy a szórás a díjazásban. Általában a minimál órabért (bruttó 564 forint/óra) ajánlanak fel a munkaadók, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő szakmákban a bruttó 1000-1500 forint is megkereshető