Felfüggesztették Balogh József és Zagyva György Gyula mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Balogh József volt fideszes képviselőt azzal gyanúsítják, hogy ittasan megverte az élettársát. A jobbikos Zagyva György Gyulát pedig egy volt párttársa azzal vádolja, hogy az arcába köpött.
Vágólapra másolva!

A parlament felfüggesztette Balogh József korábban fideszes, jelenleg független képviselő mentelmi jogát, ezt a legfőbb ügyész azért kérte, mert a politikus a megalapozott gyanú szerint áprilisban ittasan bántalmazta az élettársát. Az Országgyűlés hétfőn 290 igen szavazattal, két nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött Balogh József mentelmi jogának felfüggesztéséről. Ezt az összes frakció nagy többsége támogatta, ám nemmel szavazott a fideszes Hanó Miklós és Nagy István, párttársuk, Zsiga Marcell pedig tartózkodott.

Balogh József - aki a történtek után néhány nappal kilépett a Fidesz-frakcióból - már korábban bejelentette, hogy kéri mentelmi jogának felfüggesztését, a plenáris ülésen viszont nem szólalt fel.

Zagyva György Gyula jobbikos képviselő mentelmi jogát szintén felfüggesztették. A politikust korábbi frakciótársa, a Jobbik képviselőcsoportjából 2010 decemberében kizárt Pősze Lajos jelentette fel, mert szerinte a Képviselői Irodaház folyosóján előzetes szóváltás nélkül arcon köpte.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezután becsületsértés vétsége miatt indítványozta a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus tagadta, hogy leköpte volna Pősze Lajost, azt állította, hogy csak megjegyezést tett rá. Ugyanakkor a szakbizottság előtt - kijelentve, hogy az ügy politikai kárt okoz neki - kérte mentelmi jogának felfüggesztését, amit a parlament a magánvádas ügyekben megszokott gyakorlattól eltérően 291 igen szavazattal, egy nem ellenében és két tartózkodás mellett, meg is tett. A frakciók igennel szavaztak, a független Ivády Gábor nemmel, az ugyancsak független Endrésik Zsolt és Molnár Oszkár pedig tartózkodott.