Lépfenét találtak egy jászladányi gazdaságban

Vágólapra másolva!
Lépfene-, azaz anthraxbaktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi állattartónál, akinél helyi zárlatot, forgalmi korlátozást rendeltek el, és a fagyasztójában talált húsokat elkobozták. A településen vasárnap polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások jártak házról házra, hogy tájékoztassanak mindenkit a kórokozó megjelenéséről - írta hétfői számában az Új Néplap.
Vágólapra másolva!

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilap azt írta, a spórás baktérium három úton kerülhet az emberi szervezetbe: belégzéssel, bőrsérüléssel vagy a fertőzött hús elfogyasztásával. A baktérium gyulladást okoz, ami antibiotikummal gyógyítható, de súlyos esetben halálhoz is vezethet. Tünetei bőrelváltozás, láz és hasmenés. A kórokozó emberről emberre azonban nem terjed tovább.

Drávucz Katalin polgármester a lapnak elmondta, hogy a feltételezhetően fertőzött állatokat a szakemberek beoltották, azokat egyelőre nem lehet közterületen legeltetni. Az elöljáró szerint senki nem került kórházba. Az ügyben a megyei kormányhivatal hétfőre ígért tájékoztatást az Új Néplapnak.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatót tartott az esetről. Azt mondta, a hatóságok urai a helyzetnek. A helyszínen vannak az állategészségügyi hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem az ÁNTSZ és a természetvédelem szakemberei. Pánikra nincs ok, korábban is sikerült már megoldani hasonló helyzeteket - jelentette ki.

A lépfenét egy 210 darabot számláló birkaállományban találta az Állategészségügyi Intézet. Márfelmérték a falu teljes állatszámát és oltani kezdték az állatokat. Felmérik azt is, hogy az állományból esetleg levágott állatok húsa hová került, mivel ez is fertőzés forrása. Azt a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati hullákat ásott el, szintén elhatárolták, a terület fertőtlenítése már folyik.