A kormány bevágott a Pető Intézetért aggódók elé

Résztvevők a nemzetközi csoport foglalkozásán a Nemzetközi Pető Intézetben
Vágólapra másolva!
A kormány tagadja, hogy nemtörődömségből szavazta le a Pető Intézet megmentéséről szóló független képviselői indítványt. Az illetékes minisztérium állítja: azért volt fölösleges a képviselői indítvány, mert már majdnem megállapodott a szaktárca és az intézet vezetése a külön támogatásról. Az intézmény azt mondja, ha nem kapnak pénzt, akkor is megoldják valahogy, ahogy eddig is tették, de bíznak a kormány pozitív jelzéseiben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a parlament leszavazta Szabó Tímea (Együtt-PM) független országgyűlési képviselő javaslatát, amely a Nemzetközi Pető Intézet számára csoportosított volna át 500 millió forintot az országvédelmi alapból. A javaslatra 254 nem és 50 igen szavazat érkezett (37-en tartózkodtak), a Fidesz-frakcióból 218-an szavaztak nemmel, hárman igennel. A három igen közül az egyik László Tamás, aki azt mondta lapunknak, hogy "a nagy hangzavarban véletlenül szavazott igennel". A másik két igennel szavazó fideszest nem tudtuk elérni.

Augusztusban az Index írta meg, hogy a Pető Intézet pénzszűkében van, és hamarosan csődbe mehet. Válaszul az egészségügyi államtitkárság közölte, hogy "tekintettel az intézmény fontos szerepére" tárgyalásokat kezdenek az intézettel az augusztus végével lejáró köznevelési szerződés megújításáról, valamint egy külön támogatásról, amely az állami normatíván kívül plusz pénzt juttatna az intézménynek. Szabó Tímea javaslata ez utóbbit teremtette volna elő a költségvetés átcsoportosításával. Az egészségügyért felelős helyettes államtitkárság azonban megelőzte.

Több fideszes képviselőtől úgy tudjuk, hogy tegnap azért szavaztak nemmel, mert előrehaladott állapotban vannak az egyeztetések az intézet és az államtitkárság között. "Nem a képviselő asszony által benyújtott javaslat tartalmával volt a gond - mi is azt szeretnénk, ha az intézet működne -, hanem a segítségnyújtás forrásával. Másrészt úgy tudjuk, hogy a kérdést hamarosan megnyugtatóan rendezi az államtitkárság" - mondta a parlament egészségügyi bizottságának egyik fideszes tagja.

Ha nem segít a kormány, akkor sem mennek csődbe

Ezt megerősítette Makk Ádám, a Pető Intézet PR-osa is, aki a szavazás óta még nem egyeztetett az államtitkársággal, mégis azt reméli, hogy "ez nem azt jelenti, hogy le vannak söpörve az asztalról". Makk szerint az intézet vezetése továbbra is bizakodó, bár még nem kaptak konkrét igent vagy nemet, viszont sok igen felé mutató gesztust kaptak a helyettes államtitkárságtól.

Gyermekek tornafoglalkozáson vesznek részt a Nemzetközi Pető Intézet új tornaszobájában Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Heti szinten egyeztetünk, készségesen fogadnak minket az érintett államtitkárságokon, már az adható támogatás keretösszege is megszületett, valamint felsőbb kormányzati körökből is azt halljuk, hogy az intézetet az öt legértékesebb között kezeli a kormány" - foglalta össze Makk.

Szerinte a Szabó Tímea által beterjesztett 500 millió forint egy álomösszeg volt, összesen valóban ennyi hiányzik a költségvetésükből, de ez több intézmény között szóródik szét a főiskolától az óvodán át a sérült gyerekeket segítő intézményekig. "Az éves költségvetésünk 1,5 milliárd forint, ebből 1 milliárdot az állam ad, ahogy eddig is, a maradék 500 millióról pedig lehet gondolkodni. Ne csináljunk olyat, amire nincs támogatás, ami teljesen értelmetlen lépés lenne a Pető-módszer szempontjából, vagy csináljunk, és szerezzünk rá pénzt."

Elsősorban a sérült gyermekeket segítő intézményeik finanszírozása kérdéses, ugyanis a Petőben minden percben magas képzettségűnek számító konduktorok vannak mellettük, nem pedig náluk olcsóbb szakasszisztensek. Makk szerint október elejére várható döntés az intézetnek adható plusz támogatásról. Ha kapnak, akkor örülnek, ha nem, akkor zsonglőrködnek tovább, ahogy korábban is tették. "Eddig is nehezen ment, de valahogy mindig megoldottuk" - mondta.

100 millióval segít az Emmi

Az Emmi közleménye szerint az augusztus 31-én lejárt szerződés megújításának előkészítése folyamatban van, ez 2013. szeptember 1-jétől újra garantálja a Pető Intézetnek a kiegészítő állami támogatást is. "Egyetlen napra sem marad tehát a Pető Intézet kiegészítő forrás nélkül, s továbbra is megkapja az állami támogatást, amelyből a többi között pedagógusait, köznevelési feladatokat ellátó munkatársait fizetheti" - írta az Emmi.

A kiegészítő köznevelési szerződés révén 230 000 Ft/fő/év támogatást kap az intézmény, tehát több mint 100 millió forintos kiegészítő támogatásához is hozzájut. Ezenkívül a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságtól további 317,615 millió forintos támogatást kap az intézet, így összesen több mint 400 millió plusz támogatással segítenek - áll az Emmi közleményében. A 317 millió forint azonban nem a normatíván felül van, így tehát az Emmi összesen 100 millió kiegészítő támogatást nyújt az intézetnek, ami továbbra sem kezeli megnyugtatóan az intézet költségvetéséből hiányzó 500 millió forintot.

Mit csinálnak pontosan a Pető Intézetben?

A Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete 1963 óta működik, "a konduktív pedagógia legrégebbi és legerősebb képviselője, eredeti forrása a konduktorképzés és a konduktív nevelés hazánkban és nemzetközileg is elismert központja". Az intézet missziója, hogy emberközpontú, pozitív szemléletű kommunikációt folytasson a gyerekekkel, hozzásegítve őket az Európai Unió oktatási rendszerébe való beilleszkedéshez.

Az intézet több részből áll, alapja a Pető András módszerével fémjelzett főiskola, amelyben az alapképzés után konduktor és óvodapedagógus szakirányok közül választhatnak a hallgatók.

Az intézmény része a Korai Fejlesztő és Konduktív Gondozó Központ, ahol olyan csecsemők és kisgyerekek számára nyújtanak komplex fejlesztést, akik valamilyen központi idegrendszeri károsodás miatt nem életkoruknak megfelelően fejlődnek. Kiscsoportos formában a szülők számára is nyújtanak képzést, ezenkívül a Pető Intézet üzemeltet óvodát, általános iskolát és kollégiumot, valamint foglalkoznak központi idegrendszeri problémákkal küzdő felnőttekkel is, és idegen nyelvű szakszolgálatuk is van.