Sok tanár még mindig nem tudja, hány órát tanít

Vágólapra másolva!
Bár a tanév már több mint két hete megkezdődött, több iskolában még nem készült el a 2013/2014-es tantárgyfelosztás, amely a diákok és a tanárok óraszámait tartalmazza – írja az Eduline.hu.
Vágólapra másolva!

A portál információi szerint számos iskolában még mindig nincs kész az idei tanév tantárgyfelosztása, amely többek között az osztályok és csoportok megjelölését, óráik számát, a tanárok óráinak számát és beosztását, a pedagógusok kötelező óraszámába beszámítható egyéb feladatok óraszámát tartalmazza.

A tantárgyfelosztást az iskolának augusztus 15-ig kellett volna elküldeniük jóváhagyásra a fenntartónak, vagyis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyi tankerületének, ennek a szabálynak azonban egyetlen oktatási intézmény sem tehetett eleget. A pedagógus-életpályamodellről szóló rendelet, amely a kötelező óraszámot is tartalmazza, ugyanis csak augusztus 30-án, a köznevelési törvény módosítása után jelent meg.

Ez alapján a tanárok kötött munkaideje 22-ről 32 órára nőtt: ebből 22-26 órát tanórák és egyéb foglalkozások megtartásával kell tölteniük. Egyéb foglalkozás lehet például szakkör, felzárkóztatás, tehetséggondozás, napközi vagy tanulószoba. A fennmaradó 6-10 órába kell beleférnie többek között a szabadidős és kulturális programok szervezésének, a tanulói fegyületnek, a helyettesítéseknek, az adminisztratív feladatoknak, a szülői értékezleteknek, a fogadóóráknak, a mentorálásnak.

Probléma az is, hogy még nem szabályozták azt sem, hogy az általános iskolákban - amelyekben az idei tanévtől 16 óráig kötelező bennmaradni - lehet-e délutáni tanórákat tartani. Ez főleg azoknak a diákoknak jelenthet problémát, akik az igazgatótól - például különóra vagy edzés miatt - felmentést kaptak.

Nincs elég tanár és tanterem sem

Az Eduline által megkérdezett szakértő szerint komoly probléma az is, hogy a több elsős osztály miatt - január 1-je óta minden gyermeket be kell íratni az iskolába, aki augusztus 31-ig betölti a 6. életévét - nincs elég tanító, mivel az iskoláknak nem, vagy nem időben engedélyezték új pedagógusok felvételét.

Nincs elég szaktanár sem, az oktatási intézmények ezért nem tudják pótolni a pályaelhagyókat, illetve azokat, akik a 62 éves korban kötelező nyugdíjazás miatt már nem taníthatnak - helyettük jelenleg egyébként nem is lehet új alkalmazottat felvenni. Azoknak a továbbfoglalkoztatásáról azonban, akik ezt kérték, még nem született döntés. Sok iskolában korlátozottak a tantermi férőhelyek is, az első és ötödik évfolyamon kötelező hittan-, illetve erkölcstanórákat, valamint a napi egy kötelező testnevelésórát sok helyen nem tudják hol megtartani.