Ferenc pápa elfogadta Áder János köztársasági elnök meghívását, hogy 2016-ban Magyarországra látogasson. A pénteki magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt.

Áder János a pápának egy üveg vizet adott át ajándékba az egyik legismertebb magyar búcsújáróhelyként ismert mátraverebélyi forrásból. "Ferenc pápa kitalálta, miért ezzel érkeztem. Az egészséges ivóvíz hiánya és ennek szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai és nem utolsósorban békét veszélyeztető összefüggései a 21. század egyik legnagyobb problémájának és kihívásának számítanak" - mondta a köztársasági elnök az MTI-nek a pápai könyvtárszobában tartott csaknem félórás találkozó után.

Magánkihallgatáson fogadta a pápa Áder JánostForrás: MTI/Beliczay László

A pápa már a terem ajtajában elkezdett beszélgetni az államfővel. "Érezze otthon magát a Vatikánban" - mondta a pápa Ádernak, aki arra emlékeztetett, hogy nem először találkoznak, mivel már az egyházfő március 19-ei beiktatási szentmiséjén is részt vett. Az egyházfő és az államfő csaknem fél órán át beszélgetett tolmács segítségével.

A környezetvédelemnek megválasztása óta kiemelt figyelmet szentelő egyházfő a magyar államfőnek elmondta, hogy a víz kérdéséről enciklikát tervez kiadni. A magyar államfő azt kérte a pápától, támogassa mindazon szekértőket, kutatókat, tudósokat és politikusokat, akik ezzel foglalkoznak.

Húsz év után ellátogat hozzánk a pápa

Áder János elmondta, hogy a magyar katolikus püspöki karral egyeztetve meghívta Ferenc pápát 2016-ban Magyarországra. A pápa elfogadta a meghívást. Abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannonia provinciából származott.

"2016-ban húsz éve lesz, hogy egyházfő látogatott hazánkba. Úgy érezzük, hogy húsz év elteltével Szent István és Szűz Mária országa ezt ismételten megérdemli" - fogalmazott Áder János.

A zárt ajtók mögött tartott audiencia végén az államfő bemutatta a pápának a feleségét és családját, valamint az őt kísérő magyar delegáció tagjait, közöttük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt. A mátraverebélyesi Mária-forrásból mert vízzel Ferenc pápa áldását adta a köztársasági elnökre. Az államfő a pápát egy 1920 táján készült ezüstserleggel, Tarján (Huber) Oszkár alkotásával, valamint Szent Pál leveleinek 1532-es magyar nyelvű kiadása reprint változatának 1. számú példányával is megajándékozta. A pápa vatikáni érmét ajándékozott az államfőnek.

Ferenc pápa megáldja a köztársasági elnököt a tőle kapott vízzelForrás: MTI/Beliczay László

A találkozóról kiadott szentszéki közlemény szerint a felek megelégedésüket fejezték ki a jól fejlődő kétoldalú kapcsolatok, a katolikus egyház és az állam közötti eredményes együttműködés miatt, valamint szó volt az európai és nemzetközi gazdasági válságról, a szíriai és a közel-keleti helyzetről is.

A szentszéki államtitkárságon Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel folytatott beszélgetésen a család és a házasság védelme volt a téma. "A szentszéki tárgyalópartnerek megköszönték a Magyar Országgyűlés munkáját, hogy ezeket az értékeket az alkotmányba foglalta és alkotmányos védelemben részesítette" - hangoztatta Áder János. Hangsúlyozta: az államközi kapcsolatok kiváló állapotát bizonyítja, hogy két nappal ezelőtt a kormány jóváhagyta a vatikáni szerződés módosítását.