Senkinek sem kellenek a fogyatékosok

Vágólapra másolva!
Vonakodnak befogadni a környező önkormányzatok azokat a fogyatékosokat, akiket a Bélapátfalván működő fogyatékos- és idősotthon felszámolása után náluk kellene elhelyezni - írja a 444.hu.
Vágólapra másolva!

Magyarország mintegy 7 milliárd forintnyi uniós pénzt nyert el arra, hogy egy 2011-ben elfogadott kormánystratégia, számos ENSZ-egyezmény és uniós direktíva alapján javítsa mintegy 15 ezer fogyatékkal élő helyzetét - írja a lap. Ez azt jelenti, hogy az embertelen, laktanyaszerű, több száz fős intézményekből a fogyatékkal élőket két-három fős lakásokban vagy körülbelül 14 fős lakóotthonokban helyezzék el. Ilyen, reformra váró intézmény volt a bélapátfalvai, amelynek felszámolására és a kisebb lakóingatlanok megvásárlására, megépítésére egymilliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig uniós keretből.

Mivel tavaly augusztusban Bélapátfalva képviselő-testülete úgy döntött, hogy az önkormányzat csupán egy ingatlant ad át a célra, a többi kilenchez a környező településeken kell helyet találni, a projektbe újabb településeket vont be a projektet vezető állami szerv, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Szilvásváradon negyven fogyatékkal élőt helyeznének el. Ezek azonban a 444.hu cikke szerint igencsak vonakodnak a befogadásuktól.

Szilvásváradon például a helyi politikai erők aktív támogatásával tiltakozás kezdődött a beruházás ellen. 300 aláírást gyűjtöttek, augusztusban közmeghallgatást is tartottak, majd szeptember 9-én összeült a képviselő-testület. A település vezetése végül közleményt fogadott el, amelyben arra kéri az eljáró szerveket, vizsgálják felül a projektet, és hagyják ki belőle Szilvásváradot, illetve - hasonlóan a bélapátfalvai plénumhoz - igyekezzenek lepasszolni a lehetőséget a "környező településeknek".