Vágólapra másolva!
Bár a baloldal szerint ez lesz az egyik legutolsó nagy erőpróba a 2014-es választás előtt, a bajaiak apatikusan készülnek az időközi önkormányzati választásra. Többségüknek elege van a politikából, már nem tudják, kinek hihetnek, de vannak, akik még tudnak rajongani a politikusokért, Gyurcsány Ferenc csókjainak sem könnyű ellenállni.
Vágólapra másolva!

Baja, kertváros. Takaros utcák, gondozott kertek, felújított Kádár-kockák. Frissen festett falak, új nyílászárók, középkategóriás autók. Serényen kertészkedő nyugdíjasok, bicikliző gyerekek. Talán maga Kádár János is vizionált arról, hogy 2013-ban majd így fog kinézni egy tisztességes kisvárosi kertváros, amikor éppen nem Brezsnyev ajkainak érintéséről fantáziált.

Kádár János nem csak kockaépületeit hagyta hátra, szelleme is hasonló nyomot hagyott a kertvároson. Ellene semmi esélye nem lenne élő politikusnak a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. '90 előtt sokkal jobb volt, volt pénz, munkahely, biztonság, nem loptak a cigányok – sorolják egymás után a környék nyugdíjasai, akiket már az is felhergelt, ha a közelgő választásról kérdeztük őket.

Mindig tele van a postaláda röplapokkal Fotó: Hajdú D. András - Origo

„Itt már mindenkinek elege van. Óránként csörög a telefon, mindig tele van a postaláda röplapokkal, és a tévében is csak a politika megy" - magyarázza egy középkorú nő, hogy a kertváros idős lakossága miért viszonyul gyűlölettel a politikához. A felfokozott hangulatról leginkább a baloldal tehet, amely komoly szimbolikát látna egy esetleges siker mögött. Csütörtökön Mesterházy Attila, pénteken Gyurcsány Ferenc, szombaton a bajai származású Bajnai Gordon kampányol(t) a városban a három párt közös jelöltje, Teket Melinda mellett.

Elég volt

Mocskos csaló, folyton csak ígérget, minden pénzt ellop – ha nem találták volna ki, tetszőleges politikusról vélekedtek így a megkérdezett kertvárosiak, mintha csak összebeszéltek volna. És mintha arról is közös döntést hoztak volna, hogy közel 25 év kapitalizmus ellenére ők továbbra is az államtól remélt pátyolgatásra alapozzák sorsukat.

„Régen követtem a politikát, de most nagyon tájékozatlan vagyok. Már nem tudom, kinek higgyek, össze vagyok zavarodva, nem tudok eligazodni. Ha a tévében feltűnik egy politikus, inkább elkapcsolok, mert csak felbosszant" – foglalta össze sokak véleményét egy kertészkedő nő, aki ezért Selmeczi Gabriellák és Lendvai Ildikók helyett inkább a családjával tölti a szabadidejét. Valóban nyugodtabbnak tűnt, mint azok, akik a kádári nosztalgiát inkább a Fideszben, az MSZP-ben vagy éppen a Jobbikban keresik.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Nem volt azért mindenki apatikus, a környéken élő fiatalok vagy középkorúak közül voltak, akik elégedettek a kormánnyal, és a mostani választáson is a Fidesz által indított biztonsági őrt, Kovács Csabát támogatják. „Orbán próbálja helyretenni a tekintélyünket a világon, ki mer állni a magyarságért, nem enged Brüsszelnek" – mondta egy terhes kismama hosszas gondolkodás után, hogy mivel a legelégedettebb, majd elindult az EU által teljesen felújított óvodába a gyerekéért.

A tanyavilág

A vasárnapi választáson a kertváros mellett a Baja környéki tanyavilág egyes körzeteinek lakói döntenek. A tanyavilág inkább gyümölcsösöket, kerteket jelent, amelyek egy kisebb fészerrel egészültek ki. Az új generációnak azonban már nem jelent sokat a hobbikertészkedés, ezért a legtöbb telket eladták az önkormányzatnak, amely nyomott áron továbbpasszolta azokat cigányoknak, akik kibővítették a fészereket. Ahogy szerte Magyarországon, az együttélés itt is problémás, valamennyi megkérdezett gazda panaszkodott a folyamatos lopásokra.

A környéket Gyurcsány Ferenc is meglátogatta, bár a Gólya sor inkább már csak nevében tartozik a tanyavilághoz. „El vagyok ájulva, hogy milyen felhajtás van itt" - mondta az egyik idősebb nő, aki megszervezte Gyurcsány látogatását. „Aranygyerek, agyoncsókolgatta a fejem tetejét" – büszkélkedett a nő Gyurcsányról, aki sose sajnálta csókjait idősebb szimpatizánsaitól.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Egy órával később Gyurcsány tovább hízelgett a szavazókorú magyar nőknek, csupa jól öltözött és kellemes asszonyt látott maga előtt, amikor a Foci presszóban beszédet mondott egy jobb estéken retro diszkónak használt teremben. Gyurcsány hamisíthatatlan gyurcsányos beszédet mondott el: nem is töltött, csak tüzelt, megkapta magáét Orbán Viktor, az egészségügy, az oktatás, csak úgy cikázott a témák között.

Érdekes, hogy mennyire más ligában játszik, mint Orbán. Míg a kormányfő rendre a világrendszerről szóló vízióját, vagy éppen Dávidként vívott küzdelmeink epizódjait ismerteti meg velünk, addig Gyurcsány már-már standupos módszerekkel illusztrálja a kisember gondjait a tejföl vagy a krumpli árától a számlakérés dilemmájáig.