A tizenkét hazai lombikbébi centrum közül csak a Versys Klinika nem respektálja az érvényben lévő tudományos állásfoglalásokat, amik arról szólnak, hogy az általuk végzett beavatkozás engedélyköteles. Ráadásul a módszert sokkal kevesebb sikerrel alkalmazza a Versys, mint azt a klinika saját magáról állítja. Mindezt az Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság közölte az Origo egy múlt heti cikkére, majd az arra adott Versys-közleményre reagálva.

"Mind a meddő párok, mind a szolgáltatók megdöbbenten olvasták az Origó internetes portálján megjelent “Több száz millióval verte át a nőket a meddőségi klinika” című cikket" - áll a szakorvosokat tömörítő Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság közleményében, amely szerint a cikkre válaszoló Versys sajtóközlemény és nyílt levél "súlyos vádakkal illette az ÁNTSz-t, az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságát (ETT-HRB), annak egyes tagjait és a lombikbébi centrumokat".

A társaság hangsúlyozza, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságának (ETT-HRB) állásfoglalása szerint az emlegetett, úgynevezett a-CGH módszerrel végzett genetikai szűrővizsgálat "emberen végzett kutatásnak minősül, és így ahhoz a bizottság kutatási engedélye szükséges". A Versysként ismert Humán Reprodukciós Intézet Kft. (HRI) ugyanakkor azt állítja, hogy az összes lombikbébi centrumban, így náluk is az érvényes működési engedélyek az embriók bármilyen módszerrel történő genetikai szűrésére is lehetőséget nyújtanak. "A 12 lombikbébi centrum közül 11 respektálja az ETT-HRB állásfoglalását, a HRI nem" - áll a Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság mostani közleményében.

A szervezet rámutat, hogy a HRI azt állítja magáról, hogy náluk a teherbeesési arány 48,24 százalék, azonban egy londoni szakkonferencián egész mást közölt. "Eszerint a HRI-ben 2011 májusa és 2013 januárja között 107 asszony 421 embrióján végeztek genetikai szűrést. Közülük 20 esett teherbe, akik közül négyen már szültek és tizenhatan még mindig terhesek. Tehát a HRI-ben lombikbébi kezelésre jelentkező, 36,6 éves átlagéletkorú nőknek az alkalmazott genetikai szűrés után mindössze 18,7 százalékos volt az esélyük arra, hogy gyermekük szülessen" - írja a közlemény, hozzátéve: "talán mégis megalapozott az ETT-HRB álláspontja, miszerint ez az eljárás még világszerte kísérletnek minősül, további vizsgálatok, fejlesztések szükségesek a rutinszerű alkalmazás előtt".

A társaság közleménye szerint a HRI betegei a 2011 májusa és 2013 januárja között végzett 421 embrió szűréséért 75 millió forintot fizettek. "A meddő párok, akik esetleg évek óta várnak a gyermekáldásra, könnyen gondolhatják úgy, hogy kerül-amibe-kerül, minden költséget állnak, hogy végre gyermekük szülessen. Ha azonban olyan vizsgálatokra kell pénzt kiadniuk, amelyek rontják az esélyeiket, és még nem is tájékoztatják őket az eljárás kísérleti jellegéről, az esetleg tényleg kimerítheti a cikk címében említett átverés fogalmát".

"Az ETT-HRB egyik legfontosabb feladata az, hogy az engedély nélkül végzett orvosi kutatásoktól megóvja a betegeket. Az ország vezető lombikbébi centrumai közül eddig egyik sem kért kutatási engedélyt az embriók genetikai szűrésére. Ennek az az oka, hogy az eljárás rutin alkalmazásával kapcsolatban rendkívül megosztott a nemzetközi szakma és rutin alkalmazását a döntéshozók egyenlőre nem javasolják. A HRI szerint konkurenciaharc folyik, és ennek tudhatóak be az őket ért kritikák, amelyek sajnálatos módon bizalomvesztést eredményeznek. A HRI-ben 2013 első félévében csupán 65 lombikbébi kezelést végeztek, a többi intézetben 3500-at. A számok önmagukért beszélnek, különösen annak fényében, hogy a legtöbb intézetben még várólisták is vannak. Véleményünk szerint a bizalomvesztés okát nem a többi klinika, hanem a HRI rendkívül gyenge eredményei és főként kezeléseik csillagászati árai okozhatják" - áll a közleményben.