Kifolyt a melaszmoslék a kaposvári cukorgyárból

Vágólapra másolva!
Megrepedt a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának egyik tartálya, és két-háromezer köbméternyi, környezetre nem veszélyes vinasz - cukortalanított melasz - folyt ki a szabadba kedden délelőtt - tájékoztatta Hájos László, a gyár termelési vezérigazgató-helyettese az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A győri szeszgyártól vásárolt vinaszból kifolyt mennyiség sem a lakosságot, sem a további üzemelést nem veszélyezteti. A kifolyt anyag elenyésző része a csapadékvíz-csatornákon keresztül bejutott a Kisgáti patakba és azon keresztül a Kapos folyóba, de a felhígult szerves anyag nem károsítja a környezetet - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes, aki hozzátette, hogy a hibát egy óra alatt elhárították.

Gaál Attila, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette, hogy sem a lakosságot, sem a környezetet nem veszélyezteti a biogáz alapanyagául szolgáló szerves anyag. Ezt alátámasztják a katasztrófavédők mobillaborjának eddig elvégzett vizsgálatai is, amelyeket továbbiak követnek majd. A kifolyt anyag vízbe jutásának megakadályozásába és a takarítási munkákba az üzem dolgozói mellett bekapcsolódtak a tűzoltók is. A műszaki hiba keletkezésének okait a társhatóságok bevonásával vizsgálják.