Eredménytelen a Vígszínház igazgatói pályázata

Vágólapra másolva!
Eredménytelennek nyilvánította a Vígszínház igazgatói pályázatát a Fővárosi Közgyűlés csütörtök délutáni zárt ülésén. A főváros nemsokára újra kiírja a pályázatot, Eszenyi Enikő bejelentette, hogy természetesen azon is indul, Balázs Péter még nem döntött. Az Operettszínház vezetőjéről szintén nincs döntés, állítólag azért, mert átadják az államnak.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlésnek, amely zárt ülésen tárgyalta a pályázatot, arról kellett volna döntenie, hogy Eszenyi Enikő vagy Balázs Péter legyen-e a Vígszínház új vezetője. A közgyűlés azonban úgy döntött, hogy nem hirdet eredményt, hanem újra kiírja a pályázatot. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes az ülést követően újságíróknak elmondta: a következő közgyűlésen döntenek a Víg és Operettszínház új pályázati kiírásáról, és várhatóan januárban születhet döntés a két színház vezetői posztjáról.

A zárt ülésen az Origo információi szerint Csomós Miklós azzal indokolta a pályázat eredménytelenné nyilvánítását, hogy korábban a szakmai bizottság sem tudott döntés hozni, ott ugyanis döntetlen eredmény született.

A fővárosi vezetés emellett úgy vélte, hogy pénzügyileg egyik pályázat sem volt megalapozott, mert a pályázathoz csatolt üzleti tervben mindkettő növekvő fővárosi támogatással számolt, pedig erről egyelőre szó sincs.

Balázs Péter nyilatkozik a fővárosi közgyűlés ülése után Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Eszenyi Enikő és Balázs Péter szeptember elején ugyanannyi szavazatot kapott a főváros által felkért szakmai bizottságtól, Eszenyi és Balázs is három-három támogató szavazatot kapott. Mint megírtuk, Eszenyi Enikő a Vígszínház honlapján nyilvánosságra hozta a pályázatát, míg Balázs Péter pályázatából a Népszabadság közölt szerdán részleteket.

Korábban felmerült, hogy Balázs vígszínházi pályázata nem érvényes, mert a határidő lejárta után több mint egy héttel nyújtotta be a pályázat egyik fontos elemét, az üzleti tervet, ezzel azonban nem foglalkozott a szakmai zsűri.

Eszenyi újra megpróbálja

A zárt ülésen hozott döntés okáról, hátteréről egyelőre nem közöltek hivatalos információt. Horváth Csaba, a szocialisták frakcióvezetője az ülés után azt mondta, hogy a fideszes többség "minden szakmai és morális érv ellenére" határozott a pályázat érvénytelenítése mellett. Úgy tudjuk, az ellenzéki képviselők az ülésen többször is megkérdezték Csomós Miklóst és a szakmai bizottságban részt vevő Orbán Gyöngyi fideszes képviselőt, hogy miért csak most eredménytelenítik a pályázatot, hiszen a szakmai bizottság szavazásának eredményét hetek óta ismerik, de erre az ellenzékiek szerint nem kaptak érdemi választ.

Eszenyi Enikő Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ülés után Eszenyi Enikő nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott újságíróknak, hogy természetesen újra beadja majd a pályázatát. Később a közönségnek szóló közleményében ezt írta: "Tudomásul veszem a Közgyűlés döntését. A társulat, a szakmai közvélemény és az Önök bizalma arra kötelez, hogy újra pályázzak. Úgy érzem, van hiteles elképzelésem a Vígszínház jövőjéről."

Balázs Péter pedig azt mondta: nem ismeri a döntés részleteit, így később határoz arról, pályázik-e újra. "Nem harcolni jöttem, se a színházért, se ellene, hanem beadtam egy pályázatot" - mondta Balázs Péter. Kérdésre válaszolva azt mondta, a pályázatában volt üzleti terv, számokkal, de a Vígszínháztól nem kaphatott olyan adatokat, amelyek alapján felelősségteljesen tudott volna tervezni. Megjegyezte, hogy a pályázat gazdasági részével Bor Zoltán, a szolnoki színház produkciós igazgatója foglalkozott, mivel munkatársaival "csapatban pályázott".

Balázs Péter szerint a pályázata nem tér el attól, amit hét éve mond mint szolnoki igazgató vagy amit előtte mondott mint színész. "Az én színházam az író, a színész és a közönség szentháromságán alapul" - hangsúlyozta, hozzátéve: azért távozott jó néhány éve a Vígszínháztól, mert nem tudott az ott képviselt gondolatkörrel azonosulni.

Az Operettről sincs döntés

A Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot is eredménytelennek minősítette csütörtöki zárt ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az Origo úgy tudja, a zárt ülésen az hangzott el, hogy az Operettszínház hamarosan átkerül állami fenntartásba, így majd az állam írja ki a pályázatot, és addig meghosszabbítják a jelenlegi igazgató mandátumát.

A vezetői posztra Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház jelenlegi igazgatója, Nagy Viktor rendező, Bozsó József színész, kulturális menedzser és Tokody Ilona operaénekes is pályázott.

A Budapesti Operettszínház jelenlegi igazgatója azt mondta, nem érte egészen váratlanul a Fővárosi Közgyűlés döntése. "Az Operettszínház átadás-átvétel előtt áll, az ügyben a fővárosnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapodást kell kötnie. Elképzelhető, hogy ebben a helyzetben nem egyszerű dönteni" - fogalmazott Kerényi Miklós Gábor, aki jelezte, hogy újra pályázni fog a posztra.