Vágólapra másolva!
Szemerei Pétert, az Országos Széchényi Könyvtár eddigi általános főigazgató-helyettesét bízta meg az intézmény vezetésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója csütörtökön megkapta, majd - az abban szereplő indoklás alapján - elfogadta felmentését az intézményt fenntartó erőforrás-minisztériumtól.

Szemerei Péter szombattól megbízott főigazgatói jogkörrel veszi át az intézmény vezetését. A jövőben ő felelős az OSZK üzemeltetéséért, problémáinak megoldásáért - írta a tárca közleményében.

A HVG korábban arról írt, hogy Szőcs Géza, az Emmi volt kultúráért felelős államtitkára felügyelheti a jövőben az OSZK-t. A lap úgy tudta, hogy a tavaly nyáron lemondott államtitkár, akit akkor a miniszterelnök főtanácsadójának neveztek ki, miniszteri biztosként vagy kormánybiztosként felügyelheti a jövőben az OSZK-t.

Szőcs Géza szerdán este az MTI-nek azt mondta: még nem született döntés kormánybiztosi kinevezéséről az Országos Széchényi Könyvtárhoz, de tudomása szerint eddig egyedül őt keresték meg a kormánybiztosi poszttal kapcsolatban.

A volt államtitkár megjegyezte: készen áll minden fontos feladat elvállalására, "de meg kell várni, míg kiérlelt szándék nem születik az ügyben".

A HVG szerint az OSZK felügyelete a közgyűjtemény nehéz anyagi helyzete miatt vetődhetett fel.