A Balogh Gábor vezette Magyar Diáksport Szövetség a Testnevelési Egyetem teljes évi költségvetésének közel kétszereséért írja meg az új testnevelési stratégiát.

Az Orbán Viktor miniszterelnökségi sporttanácsadója által vezetett Magyar Diáksport Szövetség a Testnevelési Egyetem teljes évi költségvetésének közel kétszereséért gyárt új testnevelési stratégiát - írja az Index. A a közoktatási intézményeken belüli testmozgással, testneveléssel kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozó szervezet az NFÜ pályázatán nyert el 2,2 milliárd forintot. Ebből eddig több mint 100 millió forintot költöttek el többek között 35 új irodai telefonra, szerverekre. Külön bérleti szerződést kötött a szervezet havi másfél millióért autóbérlésre. A testnevelési stratégia megírásához hét KIA Ceed személyautóra is szüksége van a szervezetnek.

A Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó elnökletével működő Magyar Diáksport Szövetség májusban jelentette be, hogy elindította a "T.E.S.I. - Mindenki testnevelése" elnevezésű kiemelt projektet, amelynek része egy új iskolai testnevelési stratégia megírása.

Balogh Gábor egykori öttusázó Orbán Viktor egyik sportügyi tanácsadója. A 37 éves sportoló a kormányváltás óta dolgozik a Miniszterelnökségen, ahol havi bruttó 747 880 forintot kap munkájáért. Az Index korábban megírta, hogy Baloghot a tavaly júniusban megújított szerződése szerint éppen "a sporttal kapcsolatos koncepciók, programok" szakértői tanácsadójaként alkalmazzák, azaz a Miniszterelnökségen lényegében beletartozik alapmunkakörébe a szövetségben végzett stratégiaírás is.

Az MDSZ szakmai igazgatója, Molnár László az Index kérdésére azt mondta, nem egyszerű stratégiaírásról van szó, "hanem egy komplex, három nagy összetevőt tartalmazó program megvalósítására" nyerték az uniós támogatást. "Ennek megfelelően a projekt keretein belül sor kerül a 'Testnevelés és sport' műveltségterületet érintően szakmódszertani fejlesztésekre, az országosan egységes fizikai állapot mérési-értékelési rendszer kialakítására, és a diáksport önkéntes mozgalom fejlesztésére a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében." A szervezet 7200 testnevelő tanár akkreditált képzését valósítja meg. A kiemelt projekt 2014 december 31-ig tart, és európai uniós forrásból valósul meg.

Az iskolák irányítását átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyébként forráshiány miatt az új tanévben szinte teljesen leállította a testnevelésórán kívüli diáksportok finanszírozását - emlékeztet a lap.