A többlettámogatás harmadával csökkenti az egészségügyi intézmények jelenlegi tartozását. A 30-32 milliárd forintos összeg rendelkezésre áll, már csak az elosztás elveiről folyik az egyeztetés.

A kormány még októberben 30-32 milliárd forint többlettámogatást oszthat szét a kórházak között, amivel hozzávetőleg harmadával csökkenti az egészségügyi intézmények jelenlegi tartozását. Kormányzati beavatkozás nélkül az intézmények lejárt tartozásának összege az év végére elérhetné a 80-90 milliárd forintot is - írja a Népszabadság.

A lap kormányzati forrásból úgy értesült, az összeg rendelkezésre áll, már csak az elosztás elveiről folyik az egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a humántárca egészségügyi államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) között.

Cserháti Péter, a humántárca helyettes államtitkára másfél hete egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy az eladósodott intézmények csak feltételekkel kaphatnak pluszpénzt. A szakállamtitkárság becslése szerint 30-40 olyan kórház van, ahol nem elég a számlák egyszeri rendezése, hanem komolyabb, akár strukturális beavatkozásra is szükség lesz a stabil gazdálkodás megteremtéséhez. Ezek között több nagy kórház is van, melynél szóba jöhet a gyógyítási paletta szűkítése is.

Több intézményvezető elismerte: jelentős eredmény lesz, ha az idei büdzséből még ennyit sikerül kihasítani az ágazatnak, ugyanakkor hozzátették, ez az összeg nem elég az intézményrendszer teljes konszolidációjához. Több intézményben már a nyár közepétől korlátozták az előre tervezhető beavatkozásokat, és van olyan is, amelynek azt mondták a hitelezői, hogy legkésőbb október közepéig várnak a pénzükre, s ha addig nem egyenlíti ki a számlát, sem fogyóeszközt, sem gyógyszert nem szállítanak neki - írja az újság.