Jobbikos nyelvújító, MSZP-s offshore-lovagozó

Vágólapra másolva!
Kétnapos üléssel folytatja a munkát a parlament, amelyen két új jegyzőt választanak a képviselők, és megszavazzák a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait. A Jobbik normatívabűnözésről, az MSZP kormány közeli offshore-lovagról, a Fidesz pedig ismét a rezsicsökkentésről beszél. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legjobban jegelt javaslat

A parlamentre ebben a ciklusban sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy sokáig ülnének a képviselők egy-egy javaslaton. Ehhez képest különösen meglepő, hogy még nem jutott el a zárószavazásig egy olyan tervezet, amelyet tavaly decemberben nyújtott be a kormány, és az idén februárban tárgyalták meg a képviselők. Arról a javaslatról van szó, amely a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába adja a Vígadót és a Műcsarnokot.

A javaslat tavaly ősszel már a benyújtása előtt vihart kavart, lemondott a Műcsarnok igazgatója, talán ezért is vették le a napirendről a kérdést akkor. Néhány hete már sejteni lehetett, hogy a tervről nem tettek le, csak elhalasztották. A Műcsarnok igazgatója ugyanis újra lemondott. Hétfőn eredetileg újra napirenden lett volna a kérdés, aztán eltűnt a parlamenti honlapon lévő napirendről, vagyis Fekete Györgynek, úgy néz ki, még várnia kell, hogy beteljesüljön az álma.

A legújabb osztozkodás

Nem egy, hanem rögtön két jegyzőt is választ a parlament hétfőn. Tíz helyett ugyanis most csak nyolc jegyző van, ketten különböző okok miatt lemondtak a napokban. A múlt héten Szilágyi Péter PM-es képviselő jelentette be a lemondását a jegyzői posztról, de ezzel csak megelőzte, hogy lemondassák, az LMP-frakció újjáalakulása miatt ugyanis az LMP-nek jár ez a poszt. Schiffer András frakcióvezető elárulta, hogy Osztolykán Ágnest jelölik. A másik távozó, a KDNP-s Vejkey Imre, aki csak pár hónapja lett jegyző. Helyette Spaller Endre lehet a befutó

És hogy mi lesz a dolguk, ha megválasztják őket? Múltkor megírtuk, hogy a jegyzők feladata az Országgyűlésben nagyjából abban merül ki, hogy mély álmukból felriadva időnként felolvassák a mentelmi ügyekben történt megkereséseket, vagy a tárgysorozatba vételt elutasító bizottsági döntéseket. Jó munkát kívánunk nekik.

A legújabb pozícióosztás

Hétfőn választják meg a képviselők a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait - az eddigi testület, az Országos Választási Bizottság ezzel megszűnik. Áder János köztársasági elnök pénteken őket javasolta NVB-tagoknak: Tóta Áronné Zentai Ildikó, Patyi András, Csenterics Ferenc, Boda Pál és Fábián Adrián, illetve az eddigi OVB-tagok közül Bozsóki Éva és Sasvári Róbert. Ők pedig póttagok lehetnek: Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina és Rádi Péter.

Kétharmad kell a megválasztásukhoz, de ha valamiért ez nem sikerülne kétszer, harmadik alkalommal elég a feles többség is. Ha a parlament hétfőn megválasztja őket, akár aznap alakuló ülést tarthatnak, amelyen megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét. A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól.

A legnagyobb nyelvújító

A jobbikosok eddig is több esetben bizonyították, hogy különös szókapcsolatokra képesek, Dúró Dóra hétfőn egy újabb kifejezéssel lepi meg a parlamenti ülés nézőit: normatívabűnözés ("Miért nem lépnek fel a normatívabűnözés ellen?"). Egyelőre nem tudjuk, milyen ügyre céloz Dúró, valószínűleg valamilyen oktatási normatívával való visszaélésre.

A legújabb offshore-ozás

Dúró Dórával ellentétben az MSZP-s Lukács Zoltánnak nincsenek nyelvújító ambíciói, a képviselő az Orbán Viktor által meghonosított, Simor Andrásra és Bajnai Gordonra használt offshore-lovag kifejezést veszi elő az interpellációjában. Lukács a cím alapján egy Fidesz közeli offshore-összeesküvést fed fel ("A kormány közeli offshore-lovag építhet kormányhivatalt is?"), de nincs kétségünk, hogy a kormánytöbbség el fogja fogadni a közigazgatási miniszter válaszát, bármi is lesz az.

A legjobban kampányoló képviselők

Minden héten megválasztjuk a legjobban kampányoló képviselőt, aki a parlamentben is a választókerülete legkisebb ügyeivel foglalkozik. A versenyre ezúttal egy kormánypárti és egy szocialista képviselő nevezett be. A fideszes Menczer Erzsébet, aki várhatóan Óbudán indul el jövőre, azt kérdezi miniszterétől, megújult-e az Óbudai Múzeum egyik gyűjteménye ("Megújult az Óbudai Múzeum - Goldberger Textilipari Gyűjtemény az Alfa - program keretében?"). Menczer képviselőasszony figyelmébe ajánljuk az óbudai önkormányzat honlapján szereplő kéthetes hírt, amely pont az átadásról számol be.

A szocialisták közül Sós Tamás kampányol a legjobban, ő az egyik Heves megyei választókerületben lesz jelölt, így nem is csoda, hogy azt hányja a nemzeti fejlesztési miniszter szemére, hogy kevés utat újítottak fel Heves megyében ("A tervezett 64 km útból 11 km került az elmúlt három évben felújításra Heves megyében").

A legnagyobb alákérdezés

Nem is kérdés, a rezsicsökkentő Németh Szilárd magasan veri a mezőnyt ezen a héten. Mégpedig ezzel az interpellációjával: "Várhatóan mekkora megtakarítást jelent majd a magyar háztartások számára a rezsicsökkentés november 1-tol bekövetkező 3. lépése?".

Ami lesz még - Normafa és hajléktalanok

Hétfőn szavaznak a képviselők a Normafa-törvényről, amely szabályozza, milyen körülmények között lehet fejleszteni a területet, és milyen épületeket lehet építeni a Normafára. A fejlesztés egyik legnagyobb visszhangot kiváltó épületéről, az engesztelő kápolnáról végül azt írja a javaslat, hogy legfeljebb ötszáz négyzetméter lehet az alapterülete, és 15 méter magas lehet a kápolna.

Szintén döntenek a képviselők hétfőn a szabálysértési törvény módosításáról, amely a fővárosi önkormányzatnak lehetővé teszi, hogy hajléktalanmentes területeket jelöljön ki, ahol - idézünk a törvényjavaslatból - "az életvitelszerű közterületi tartózkodás" tilos. A kerületi polgármesterek bepróbálkoztak, hogy a kerületek kapják ezt a jogot, de a parlamenti többség múlt héten elutasította ezt a módosítót. Pintér Sándor belügyminiszter azonban benyújtott egy budapesti polgármestereknek kedveskedő zárószavazás előtti módosítót, amely szerint a főváros a kerületek javaslatára is köteles kijelölni ilyen hajléktalanmentes területeket.