Hibásak a kórházi várólisták

Vágólapra másolva!
Nem is várnak annyian műtétre, amennyien a várólistán vannak. Ha a kórházak nem javítják a listákat, büntetést kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Súlyosan torzak a kórházak műtéti várólistái - írta hétfői számában a Népszabadság az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) belső vizsgálatára hivatkozva. A lap szerint az egészségbiztosító megkezdi a hibás információkat szolgáltató egészségügyi intézmények bírságolását.

Az OEP novembertől bünteti a pontatlan adatokat közlő és a hibás várólisták korrekcióját szabotáló kórházakat. Az egészségpénztár minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek - írta a lap.

A Népszabadság szerint az egészségbiztosító belső vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint 20 százaléka hibás. A listára tett 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várnak műtétre. Azt is megállapították, hogy a köztudatban élő, többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni.