A szabálysértési törvény módosítása ellen tiltakoztak mintegy háromszázan A Város Mindenkié csoport szervezésében Budapesten.

Az Alkotmány utcában, a Parlament közelében tartott tüntetést a Város Mindenkié szervezet, hogy az akkor még elfogadás előtt álló szabálysértési törvény ellen tiltakozzanak. Udvarhelyi Tessza, a csoport aktivistája azt mondta, hogy a szabálysértési törvény módosításával a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, az utcai hajléktalanságot szabálysértéssé nyilvánítják újra, és ez bírsággal, közmunkával, végső esetben elzárással is büntethető lesz.

Udvarhelyi Tessza emlékeztetett: két évvel ezelőtt is hasonló okok miatt tüntettek. Az akkori törvényről 2012-ben mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenes.

A mostani törvényjavaslat alkotmányos felhatalmazással teszi majd lehetővé az önkormányzatoknak, hogy "büntessék, üldözzék a hajléktalan embereket" - mondta Udvarhelyi Tessza. Közölte, a tüntetés előtt egy kétezer ember által aláírt petíciót nyújtottak be az országgyűlési képviselőknek, ebben azt kérték, szavazzanak nemmel a törvénymódosításra.

Bende Anna, a csoport egyik alapító tagja, szociális munkás arról beszélt, hogy "Magyarország kormánya három éve nyíltan, törvényi szinten próbálja kiűzni a hajléktalan embereket a közterületekről". "Az új szabályozás, azonkívül, hogy embertelen és alapjogokat sértő, nagyon veszélyes is. A büntetéssel és a hajléktalanmentes övezetekkel nem fog csökkenni a közterületi hajléktalanság, csak kevésbé lesz látható. Az utcán élő emberek teljesen ellehetetlenülnek, ha kiszorítják őket a város forgalmasabb területeiről - mondta.

Fekete-Nagy Miklós, a csoport hajléktalan aktivistája beszédében hangsúlyozta: száműzöttek lesznek, ha elfogadják a szabályozást. 

A tüntetők közül többen táblákat tartottak a kezükben, amelyekre az volt írva, hogy "A szegénység nem bűn!"; "Az életünk nem játék!". A tüntetés végén a résztvevők egy része krétával üzeneteket írt az aszfaltra. A többi között azt lehetett olvasni: "Tarlós városa a halál városa"; "Meleg otthont, ne börtönt!".

A demonstráción megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, Schiffer András, az LMP társelnöke, Osztolykán Ágnes, az LMP frakciójának tagja, valamint Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke.