Orbán hűségesküt nem vár, csak verejtéket

Fideszes képviselőjelöltek Orbán Viktor általi meghallgatása, Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója a választások másnapján, a képviselõi irodaházban, 2010. március 12-én
Vágólapra másolva!
Egyenként hallgatja meg és tüzeli kemény munkára a jövő évi választásokon induló fideszes képviselőket Orbán Viktor. Hűségesküt tenni nem kell, de aki nem dolgozik teljes erőbedobással, azzal nem számolnak. A kormány még megpróbál lóhalálában megoldani néhány helyi problémát is, hogy megágyazzon a választásoknak.
Vágólapra másolva!

Majdnem napra pontosan négy évvel az után, hogy 2009-ben egyesével hallgatta meg a Fidesz akkori választókerületi vezetőit, Orbán Viktor az idén is négyszemközti beszélgetésbe kezdett a párt aktuális képviselőjelöltjeivel - értesült az Origo. A különbség, hogy a meghallgatásra akkor 176 potenciális képviselőnek kellett a pártelnök felcsúti nyaralójába járulnia, a választási törvény módosításával a körzetek száma azonban 106-ra csökkent, így most hetvennel kevesebb vezetőre vár ilyen találkozó - és ezúttal nem is Felcsúton, hanem a kormányfő parlamenti dolgozójában.

A jelöltek információink szerint nem ábécé- és nem is fontossági sorrendben, vagyis a pártban, a frakcióban vagy a kormányban betöltött pozíciójuk szerint, hanem földrajzi alapon kapnak meghívót: a keleti országrésztől a nyugatiig haladva idézik be őket. A meghallgatáson, úgy tudjuk, eddig nagyjából 30 képviselő van túl, és ezen a héten is nagyjából ennyien jutnak majd be, vagyis alig három hét alatt le is zárulnak a beszélgetések.

A találkozókon a 2009-essel szemben (akkor Kövér László választmányi elnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Varga Mihály alelnök, illetve a párt hét regionális igazgatójának egyike is részt vett) a kormányfőn és az adott választókerületi elnökön kívül csak a Miniszterelnökséget vezető Lázár János van jelen, és a hatszemközti beszélgetések is másról szólnak, mint a jelöltek későbbi terveiről, ambícióiról.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója a 2010-es választások másnapján Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az Origónak több, a meghallatáson már túlesett képviselő is azt mondta, hogy a beszélgetésnek benyomása szerint nem volt más célja, mint hogy Orbán Viktor mindenkiben "egyedileg is feltüzelje a harci kedvet", és tudatosítsa, hogy senki ne dőlhessen hátra a választásokig, még a legsikeresebb körzetek legesélyesebb indulói se. Ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, a miniszterelnök már tavasszal, több választókerületi vezetőknek tartott értekezleten és felkészítésen, majd a kormánypártok szeptember eleji, visegrádi frakcióülésén is kemény munkára parancsolta a képviselőjelölteket.

Utóbbi beszédében Orbán 2002 tanulságaira hivatkozva intézett hosszú intelmet a képviselőkhöz, mondván, hiába sikeres a kormány és jók a Fidesz választási esélyei, senki nem fürödhet a "központi dicsőségben" arra számítva, hogy pusztán a sikeres kormányzás elég a választói bizalom újbóli megszerzéséhez. A Fidesz győzelmének és a kormányzás folytatásának kulcsa helyett csakis a választásig tartó, mindenkire kötelező, kemény gyalogsági, vagyis választókerületi munka lehet szerinte. A kormányfő a most kezdett meghallgatásokra is utalt akkori dörgedelmében, hangsúlyozva, hogy senki nincs bebetonozva, és ha a beszélgetéseken azt tapasztalja, hogy valakiben nincs meg az elvárt "teljes elkötelezettség, 100 százalék munkabírás és lelkesültség", akkor mással vág neki a választásnak az adott körzetben.

A beszélgetésen múlt héten túlesett képviselők az Origónak ugyanakkor egytől egyig azt mondták, hogy még képletesen sem kellett hűségüket vagy elkötelezettségüket bizonygatniuk, igaz, ez fel sem vetődhetett volna szerintük, hiszen "ez úgyis mindenkiben megvan, aki már ide került".

Egy Bács-Kiskun megyei jelölt azt mondta, a múlt heti beszélgetésen nagyjából ugyanazt az intést és buzdítást hallotta a kormányfőtől, mint a már említett frakcióülésen, illetve a párt három nappal ezelőtti kongresszusán (Orbán itt ugyancsak kemény munkára intett mindenkit). Abból azonban, hogy mindezt személyesen neki címezve, majdnem négyszemközt hallhatta a miniszterelnöktől, állítása szerint óriási erőt merített.

A beszélgetésen a részt vevők szerint egyébként arról is kikérdezik a jelölteket, hogy milyen megoldatlan problémáik, ügyeik vannak a körzetükben, amin kormányzati közbenjárással még a választásokig segíteni vagy javítani lehetne. Lázár János ugyanis információink szerint éppen azért van jelen e beszélgetéseken, hogy tavaly kapott új feladatának, a kormányzati apparátus felpörgetésének eleget téve, a Miniszterelnökség súlyát latba vetve indítsa be, mozdítsa meg vagy juttassa révbe ezeket az ügyeket - a kampányban ezzel is a Fidesz és a jelölt sikerét segítve az adott körzetben.