A Fekete-víz szürkés, habos volt, sok hal elpusztult, a többi a felszínnél küzdött az életéért. Mintát vettek a vízből és a halakból is, az eredményre még várnak.

Vizsgálatot folytat a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a napokban történt tömeges baranyai halpusztulás miatt.

A felügyelőséghez szeptember 27-én érkezett bejelentés arról, hogy halpusztulást észleltek a Fekete-víz Drávához közel eső szakaszán. A helyszínre kivonult a megyei katasztrófavédelem, a megyei kormányhivatal állat-egészségügyi igazgatósága és a vízügyi felügyelőség is.

A katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laboratóriuma a vízből, az állat-egészségügyi hatóság pedig az elhullott halakból vett mintát. Az adatok kiértékelése folyamatban van. A közlemény szerint az eset után újabb halpusztulást nem tapasztaltak.

Több pécsi hírportál adta hírül hétfőn reggel, hogy tömeges halpusztulásra figyeltek fel a Fekete-víz Drávához közeli szakaszán Baranyában. Az értesülések szerint egy horgász néhány száz méteren belül két tucat élettelen csukát emelt ki a vízből, és további nagyon sok haltetemet, illetve láthatóan az életéért küzdő, pipáló süllőt, harcsát, sügért látott. A beszámolók szerint a pusztulás a múlt héten kedden kezdődött. Szürkés, zöldes, habos volt a víz, és a halak megfulladtak, nem jutottak elegendő oxigénhez - jelentették a hírportálok.

Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő hétfőn közleményben jelezte, hogy haladéktalan tájékoztatás kért az Ormánság területén átfolyó Fekete-víz Drávához közeli szakaszán történt aggasztó méretű halpusztulás miatt.