Zokognak a konyhás nénik az iskolákban

Vágólapra másolva!
Nem várt hatást váltott ki a szeptemberi fizetések megérkezése a XVIII. kerület iskoláiban. A technikai dolgozók közül sokan jelentősen kevesebb fizetést kaptak, mint egy hónappal korábban – írja a Lőrinci Magazin blogja.
Vágólapra másolva!

"Ilyet még nem láttam!" – nyilatkozta a magazinnak az egyik döbbent szülő. "Zokogó gondnok és konyhás néni az iskolában. Évek óta ismerem őket, becsületes, segítőkész dolgos emberek. Most meg egyik pillanatról a másikra itt állnak teljesen összetörve. Vajon miért érdemlik ezt?"

A XVIII. kerületi képviselőtestület tavaly novemberben döntött arról, hogy az iskolákban dolgozó 278 technikai – azaz nem pedagódus – dolgozó foglalkoztatási jogviszonyát január elsejétől megváltoztatja. A foglalkoztatásuk feltételeiért (bér, létszám, munkakör stb.) hat hónapra vállalt garanciát az önkormányzat, ám ez az idő augusztus 31-gyel lejárt, így most az iskolákban dolgozó konyhás nénik, takarítók gondnokok szembesültek vele, hogy a fizetésük nettó körülbelül 30 ezer forinttal csökkent.

Korábban az iskolák technikai dolgozói különböző kiegészítéseket kaptak, ezzel lehetett elérni, hogy átlagosan 80-90 ezer forint legyen a fizetésük. Ezek a kiegészítések szűntek meg szeptember elsejétől, így ettől az időponttól több konyhás néni 60 ezer forintért dolgozik egy hónapban.

A Lőrinci Magazin úgy tudja, hogy ez szinte mindenhol így van a kerület iskoláiban, bár több igazgató már a nyár folyamán jelezte, hogy megoldatlan a technikai dolgozók bérezése. Elmondásuk szerint tájékoztatták az önkormányzat vezetését arról, hogy időzített bombaként ketyeg a rendszerben az augusztus végi határidő, aggódó szavaik azonban süket fülekre találtak.