A Városliget közepén lehet majd a Magyar Zene Háza

Vágólapra másolva!
2018-ra készülhet el a városligeti Múzeum Negyed. Tizenkét pályázatból gyúrják össze a terveket.
Vágólapra másolva!

A városligeti Múzeum Negyed épületeinek elhelyezésére kiírt pályázat zsűrije összesen 12 pályaművet díjazott és vásárolt meg, ezek ötleteiből állítja össze a liget mestertervét. A júliusban kiírt elhelyezési pályázat célja az volt, hogy az Új Nemzeti Galéria - együtt a Ludwig Múzeummal -, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum épületeinek nemzetközi tervpályázata konkrét helyszínekre legyen kiírható.

A bírálóbizottság végül három-három rangsorolás nélküli első és második díjat adott ki, és ezeken kívül további hat terv megvételéről döntött - közölte a csütörtöki eredményhirdetésen Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Mint hangsúlyozta, mindegyik pályázat nagy figyelmet fordított a zöldfelületek megőrzésére, ahogy a Liget Budapestről szóló kormányhatározat is kimondja: a park biológiai aktivitásának a projekt eredményeképpen növekednie kell. A beruházás célja, hogy a kétszáz éves Városliget fejlesztése során olyan komplex családi szabadidőparkot hozzanak lére, amely a maga nemében egyedülálló lesz Európában - emlékeztetett.

Baán László kiemelte: a pályázók többsége nem egyszerűen épületekben, hanem funkciókban is gondolkozott, így nem az Ötvenhatosok terén sorban elhelyezkedő épületeket képzeltek el. A Magyar Zene Házát például a legtöbben a zajos utaktól távol, a liget belsejébe helyezték, a Néprajzi Múzeumot több pályázat a Hermina út mellé javasolta felépíteni, míg néhányan a városligeti tó méretét is megnövelnék.

A Városliget mestertervét a megvásárolt tervek ötleteinek a felhasználásával készíti el a zsűri, majd az öt új múzeumépületre 2013 végén írják ki a nemzetközi tervpályázatokat, amelyeken csak magyar építész partnerrel lehet majd elindulni.

A Liget Budapest beruházás a tervek szerint az Európai Unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel.