Vágólapra másolva!
A horvátok olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a Mol ott maradjon a horvát energiapiacon - mondta a Kossuth rádiónak Orbán Viktor. A miniszterelnök az interjúban megerősítette, hogy jövőre ingyenes lesz havonta két készpénzfelvétel az átlagjövedelem mértékéig. Orbán azt is mondta, hogy jól ismeri az emberek problémáit, hiszen "öreg hal".
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetésről, az adóváltozásokról, a rezsicsökkentésről és a Mol-ügyről is beszélt a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök. Az ország jövőjéről a kormányfő azt mondta: "Magyarországnak ma nyugodt erőre van szüksége. Elindultunk egy úton, megváltoztattuk azt, ami rossz volt. Az eredmények derengenek, ezen a pályán kellene tartani az ország villamosát."

Orbán először a béremelésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy külföldről felvett hitelből nem lehet béreket emelni, mert ebbe kétszer már majdnem "belepusztultunk". Orbán szerint a pedagógusoknál jó az irány, és amit sajnál, hogy a rendőröknek és a közszférában dolgozó többi embernek nem sikerült eddig jelentősebb béremelést adni. Szerinte erre akkor lesz lehetőség, ha növekszik a gazdaság.

Adóváltozások

Orbán Viktor néhány mondatban beszélt a jövő évi adóváltozásokról.

Tranzakcióadó: "havonta kétszer az átlagjövedelem erejéig ingyenesen lehet készpénzhez jutni" - erősítette meg Orbán Viktor a korábbi híreket.

Luxusadó: a kormány továbbra is szeretne luxusadót, ezt a Fidesz parlamenti frakciója még vitatja.

A húsáfa csökkentése: erről még nincs végleges döntés, Orbán csak olyan megoldást tart elfogadhatónak, amely garantálja, hogy a termék az emberek számára valóban olcsóbb lesz.

Öreg hal vagyok

Orbán arról is beszélt, hogy több mint két évtizede politizál ("öreg hal vagyok"), és a lakossági fórumokon főleg kétféle panasszal találkozik. Az egyik, hogy az árak olyan gyorsan emelkednek, hogy "fölzabálják a fizetéseket". A másik panasz pedig az, hogy olyan nagyok a megélhetési költségek, hogy a fizetésből másra nem jut pénz. Orbán Viktor szerint mindkét probléma megoldásához közelebb jutott a kormány.

Orbán az elmúlt időszak legnagyobb teljesítményének azt tartja, hogy segélyalapú társadalomból munkaalapú társadalmat építettek. Illetve sikerült elindulni abba az irányba, hogy Magyarországon a munkából "nemcsak megélni, hanem gyarapodni is lehet".

A miniszterelnök azt is mondta, a Fidesz-frakcióban egyre többen támogatják a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását. Jelezte azonban, nem az árakat akarják alaptörvénybe iktatni, ez "primitív és ésszerűtlen" megoldás lenne, hanem arról folyik a vita, hogy az árak meghatározásának módjáról döntő - hamarosan a parlament elé kerülő - közmű-szolgáltatási törvény megváltoztatásához mekkora többségre legyen szükség.

Fontos a magyar-horvát barátság

A kormányfő a Mol-INA-ügyről azt mondta: Magyarország és Horvátország közötti barátság olyan érték, amit semmilyen üzleti konfliktussal nem szabad rombolni. Szerinte Horvátországban olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a 25 százalékban állami tulajdonú Mol ott maradjon a horvát energiapiacon.

Ezért - folytatta - a kormány azt ajánlja a horvátoknak: fontolják meg, hogy - amint Magyarország is megtette - állami kézbe veszik az olajtársaság részvényeit. "Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni, elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni" - jelentette ki.

A kormányfő hozzátette: "ezen a konkrét ügyön kívül négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve" - mondta a miniszterelnök. Nem tudjuk, pontosan milyen másik ügyekre célzott a kormányfő, megkérdeztük a Miniszterelnökségtől, amint válaszolnak, természetesen beszámolunk róla.

A miniszterelnök hozzátette: arra törekszik, hogy a magyar állam ne szenvedjen el veszteséget, egyetlen magyar állampolgárt se érjen méltatlan elbánás Horvátországban, ugyanakkor a horvát állam is jól járjon, és fennmaradjon a két ország barátsága.