Vágólapra másolva!
Attila csővel ment neki, János a kútba akarta dobni, Mónika a nemi szervén ugrált. Majdnem halálra vertek egy sámsonkerti férfit, mert azt pletykálták róla, hogy pedofil. A szomszédok szerint ez hülyeség, és a rendőrség sem talált rá bizonyítékot. A férfi viszont teljesen magatehetetlen lett.
Vágólapra másolva!

Sámsonkert Debrecentől alig pár kilométerre fekszik. A főútról lekanyarodva még trendi szolárium fogadja az embert, de ahogy egyre beljebb hatolunk a faluba, úgy lesz egyre lepusztultabb a környék. Pár utca után megszűnik a betonút, a szokványos falusi földszintes házakat pedig felváltják a kis hétvégi házak, amelyeken látszik, hogy nem nyaralónak, hanem állandó lakhelynek használják. Az egyik helyi szerint két gyilkosság is történt a közelmúltban, az egyiknek egy nyugdíjas ügyvéd volt az áldozata, a másik pedig egy tanyán történt, a holttest kezét egy kutya szájában találták meg.

Ezen a környéken lakott az 54 éves István. A falu szélén élt, a Mese utcában, egyedül egy különösen romos házban, amit benőtt a gaz, nincs kerítése, nincs benne villany, és az ablakai is hiányoznak. 2012. augusztus 11-én hajnalban két részeg férfi és egy nő jelent meg a ház előtt. "Gyere ki, te rohadt köcsög pedofil" - ordították, miközben egyikük egy öntözőcsődarabbal verte az ablakkeretet. Végül a két férfi egy öngyújtóval világítva bement a házba, megkeresték az egyik kisebb szobában elrejtőzött Istvánt, és kivonszolták az utcára, ahol hosszú perceken keresztül ütötték és rugdosták a fejét, kiütötték a fogait, majd otthagyták az udvaron, és hazamentek.

Ezen a sámsonkerti utcán verték szét Istvánt Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Másnap reggel egyiküknek feltűnt, hogy István még mindig az udvaron fekszik vérbe fagyva. Kihívták a mentőket, akiknek ugyan sikerült megmenteniük a férfi életét, de így is olyan maradandó agyi sérüléseket szenvedett, hogy fél évig kómában volt, és jelenleg is teljesen magatehetetlen, folyamatos ápolásra szorul. "Nem ember már, lehet jobb lett volna, ha meghal" - mondta róla egy közeli rokona, hozzátéve, hogy olyan a feje, mint egy lyukas focilabda, nem lehet vele kommunikálni, és a fél teste béna.

Felbukkant egy titokzatos szatír

B. Attila, D. János és Sz. Józsefné ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek, szerdán tartották az első tárgyalási napot a Debreceni Törvényszéken. A fentebb leírt történések a vádiratban szerepelnek, ezek azok az információk, amelyeket a vádlottak sem tagadtak. A részletekre azonban másképp emlékeztek, és minden vádlott a másikra vallott. Abban azonban egyetértettek, hogy azért keresték fel Istvánt aznap éjjel, mert úgy tudták, hogy pedofil, és korábban zaklatta egyikük lányát.

"A gyerekek azzal szaladtak haza, hogy valaki megpróbálta csalogatni őket" - mondta az Origónak a másodrendű vádlott, D. János élettársa. "Nagykabát volt rajta, széthúzta, látták a..., meztelen volt" - mondta erről D. János a bíróságon. Az esetet azonban mindketten csak a lányok beszámolója alapján ismerték, és ők nem tudták megnevezni a molesztálót. A nő szerint az eset éppen István háza előtt történt, a lányok még meg is mutatták neki, hogy hol. "Azt nem tudták megmondani, hogy ki volt, de hát ki lehetett volna?" - kérdezte a nő.

D. János a bíróságon Fotó: Pályi Zsófia - Origo

D. János szerint Istvánról mindenki tudta a faluban, hogy vannak pedofil hajlamai, korábban ült is emiatt börtönben. Bővebben azonban sem ő, sem az élettársa nem volt hajlandó beszélni az esetről. István valóban nem sokkal a verés előtt szabadult a börtönből, de egyik családtagja szerint a börtönbüntetésnek semmi köze nem volt a gyerekekhez vagy pedofíliához. Úgy tudjuk, rongálásért volt bent rövid ideig, mert belerúgott egy szomszéd kukájába.

A rokon szerint Istvánnak magas nyugdíja volt, viszont nem tudott bánni a pénzzel, például gyakran játékgépezett. Ez szerinte egy fiatalkori bányabalesethez vezethető vissza, 25 évesen ugyanis úgy megrémült egy bányaomlástól, hogy skizofrén lett. "Nem közveszélyes, el tudta látni magát, csak pszichikai beteg" - írta körül a rokon István betegségét. Szerinte ennek köszönhető, hogy néhányan, köztük a vádlottak is folyamatosan kihasználták, például italt vetettek vele.

István háza a sámsonkerti Mese utcában Fotó: Pályi Zsófia - Origo

"Nem tudom elhinni, hogy bárkit is molesztált, akármilyen lökött is volt, ilyet nem tett volna" - mondta róla a rokon. A megkérdezett sámsonkertiek közül egyedül a közeli kocsma csaposa mondta azt, hallott már róla, hogy Istvánnak pedofil hajlamai vannak. De csak pletykákat, ráadásul ő nem elfogulatlan, mert D. János élettársának az anyja. A vendégeket sajnos nem tudtuk megkérdezni, mert amint elhangzott, hogy István megveréséről van szó, a félig teli kiskocsma kiürült, sokan még a sörüket és a boroskólájukat is otthagyták.

"Ez egy hülyeség, hogy pedofil volt" - mondta István egyik szomszédja, egy idős férfi. Egy másik szomszéd szerint soha nem volt semmi gond vele, ők még egyszer Debrecenbe is bevitték kocsival, normálisan el lehetett vele beszélgetni. "Sohasem szemtelenkedett a gyerekekkel" - mondta, hozzátéve, hogy neki is vannak fiatal lányai, de nem féltette őket Istvántól. D. Jánosékról azonban rossz véleménye van, "iszákosak, a rendőrség is jár hozzájuk". Szerinte a pedofil vádakat is ők találhatták ki, és inkább pénz állhatott a háttérben, a verés napján érkezett ugyanis a nyugdíj. "Mindegy, milyen ember volt, ilyet akkor sem szabad tenni" - mondta.

Lepofoztam a pedofil bácsit

A támadók mind környékbeliek, és István szomszédságában élnek, egyikük sem került előzetes letartóztatásba. Az egyik szomszéd szerint Sz. Józsefné azóta is mindenkinek azzal dicsekszik, hogy István tökén ugrált, bár ő a nyomozóknak másképp fogalmazott, szerinte csak gyengén belenyomta a lábát István hasába és a nemi szervébe.

A szerdai tárgyaláson csak D. János és Sz. Józsefné jelent meg, B. Attila egészségi problémákra hivatkozva távol maradt. A bőrkabátban és farmerben érkező D. Jánosról kiderült, hogy minden vagyona az, ami rajta van, viszont négy gyereket nevel. Részben bűnösnek érzi magát, de a vádirattal nem ért egyet. "Én azt az embert nem fejeltem meg, Móni ütötte szét a fejét üveggel" - vallotta. Az ő emlékei szerint éppen a sarki kocsmából tartott hazafele lóháton, amikor összetalálkozott B. Attilával és Sz. Józsefnével. Szóba került, hogy Istvánt akkor engedték szabadon a börtönből, és mivel még nem beszélgettek el vele a molesztálásról, bemennek hozzá.

A harmadrendű vádlott, Sz. Józsefné a bíróságon Fotó: Pályi Zsófia - Origo

"Semmi számonkérésről nem volt szó, csak beszélgetésről" - mondta D. János. Mégis pofán vágta egyszer - állítólag azért, mert egy késnek tűnő tárgyat látott a kezében - majd pedig végignézte, ahogy társai szétverik. "Amikor én ott voltam, nem volt egy csepp vér sem" - mentegetőzött. Így inkább fogta magát, és hazalovagolt megnézni a Miami Helyszínelőket, az élettársának még el is dicsekedett azzal, hogy "lepofoztam a pedofil bácsit". A D. János által elmondottakban azonban komoly ellentmondások is voltak, és nem esett egybe korábbi vallomásaival sem.

Sz. Józsefné mást állított, szerinte D. János volt az, aki az úton megállította őket azzal, hogy Istvánt meg kéne verni azért, amit a lányával tett. Állítólag még olyan ötlete is volt, hogy dobják bele Istvánt a kútba, vagy kössék a ló mögé, és úgy húzzák be a rendőrségre. Utóbbit D. János nem hagyta szó nélkül, és felháborodottan mondta, hogy ez egy marhaság, "szőrén lovagoltam, hogyan kötöttem volna utána? A nő szerint István egyetlenegyszer szólalt meg a verés közben, akkor azt mondta, hogy nem is ismeri D. lányát. Az ő vallomása annyiban hasonlított D. Jánoséra, hogy ő is azt állította, csak gyengébben ütötte Istvánt, és a két társa volt az, aki súlyosan bántalmazta.

Állítólag a házával szemköztlévő kúthoz vonszolták Istvánt Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az elsőrendű vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, de István rokona szerint nem sokkal az eset után meglátogatta őt, és ő is azt állította, hogy nem tartja magát bűnösnek István megverésében, szerinte csak belekeveredett az ügybe, és két társa a felelős a verésért. Istvánt a mai napig egy közeli ápolási otthonban kezelik, a rokona szerint sohasem fog meggyógyulni.

A bíróság azt közölte, hogy bár a rendőrség nem indított külön vizsgálatot a pedofília ügyében, de semmi sem bizonyítja, hogy megtörtént volna. D. János a tárgyaláson azt mondta, azóta is tanakodnak rajta, hogy István volt-e a lányt molesztáló pedofil, vagy sem.