Orbán Viktort a vejéről is megkérdezik

parlament, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Hétfőn be kell mennie a parlamentbe Orbán Viktornak, aki a cigányokról, a 2006-os zavargásokról, illetve az új veje cégéről is kap kérdést. A képviselők a héten szavaznak a drogstratégiáról, és hosszú hónapok után Fekete György álma is beteljesül. Egy Erzsébet nevű képviselő az Erzsébet programról érdeklődik, az MSZP és a Jobbik pedig talál egy közös pontot. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legjobban várt személy

Eltelt négy hét azóta, hogy Orbán Viktor az azonnal kérdések óráján rendelkezésre állt, a szabályok szerint hétfőn be kell mennie a miniszterelnöknek, hogy a kíváncsiskodó képviselők kérdéseire válaszoljon. Előreláthatólag Orbánnak ismét lehetősége lesz rendre utasítani egy cigányozó képviselőt, a jobbikos Mirkóczki Ádám ugyanis feltehetőleg ebben a témában érdeklődik. A kérdés ("Kik Magyarország rejtett erőforrásai?") egyértelműen arra az orbáni kijelentésre utal, amely szerint a kormány rejtett erőforrásként, nem pedig problémaként tekint a cigányságra. Vona Gábor és Dúró Dóra után Mirkóczki is számíthat egy kiadós elhatárolódásra.

Orbán emellett másik két ügyben kaphat kérdést. Schiffer András LMP-frakcióvezető egy állítólagos zuglói korrupciós üggyel ("Milyen kínos ügyeket lehet a Viktorral megbeszélni?"), a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás pedig ismét kedvenc témájával, a 2006-os eseményekkel próbálja kínos helyzetbe hozni a kormányfőt ("Elégedett e Ön a 2006-os őszi rendőrterror igazságtételével - különösen a felelősségre vonással?").

A legnagyobb simicskázás/tiborczozás

Kérdéses, hogy Orbán Viktor az interpellációknák ott lesz-e a parlamentben, és maga válaszol-e az LMP-s Mile Lajos interpellációjára, amely nem egy egyszerű simicskázás, hanem Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt pellengérezi ki. Az LMP-s politikus ugyanis azután a cég után érdeklődik, amelynek igazgatósági tagja a miniszterelnök lányának újdonsült férje ("Hogyan károsítja meg az Elios nevű Közgép cég százmilliókkal az adófizetőket? S hogyan nézi ezt tétlenül a kormány?"). A korábban E-Os Innovatívnak hívott cégről itt írtunk, és Mile Lajos feltehetőleg arról a szegedi beruházásról szeretne többet megtudni, amely miatt egy alvállalkozó pert indított az Elios ellen. Kíváncsian várjuk, hogy Orbán lepasszolja-e a válaszadás jogát, vagy maga védi meg a családtagját.

A legnagyobb beteljesülés

megemlítettük, hogy a parlament hónapok óta jegeli azt a törvényjavaslatot, amely arról szól, hogy a Műcsarnok és a Vígadó az MMA-hoz kerül, de a legutóbbi ülés napirendjén pár óráig szerepelt a múlt decemberben benyújtott javaslat. Aztán hirtelen lekerült. Ezen a héten viszont úgy néz ki, megejtik a sokáig húzott szavazást, amely miatt a Műcsarnok igazgatója tiltakozásul kétszer is benyújtotta a lemondását. Ráadásul az MMA a türelméért jutalmul még egy villát is kap. Balog Zoltán miniszter zárószavazás előtti módosítója szerint ugyanis az MMA a két épület mellett még a XII. kerületi Hild-villát is megkapja, hogy egy "létrehozni tervezett Kutatóintézet" működhessen ott. Fekete György elnök álma, úgy néz ki, hétfő este beteljesül.

A legnagyobb nomen est omen

A KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet egy jókora alákérdezéssel kedveskedik a kormányának ("Az Erzsébet program idei eredményei"). Azért került be mégis az összeállításunkba, mert a kormánypártok sajátos humorát igazolja, hogy az Erzsébet programról szóló kérdést éppen egy Erzsébet nevű képviselőnek osztották ki. Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár nyilván kielégítő választ fog adni az Erzsébet utalványok és táborok sikeréről.

A legnagyobb tehetetlenség

Korábban már írtunk arról, hogy az ellenzék elég nehezen tud mit kezdeni a kormány csodafegyverével, a rezsicsökkentéssel, így jobbára csak reménykedhetnek abban, hogy egy parlamenti ülésen esetleg eltelik olyan öt perc, amikor egy fideszes nem ezzel dicsekszik. Ezen az ülésen rendhagyó módon egyetlen fideszes képviselő sem érdeklődik rezsicsökkentésről, a nagy rezsicsökkentő, Németh Szilárd sem nyújtott be interpellációt a csökkentés mértékéről, hanem egy MSZP-s képviselő, Tóbiás József hozza elő a témát. ("Rezsi-átverés"). Nem tudjuk pontosan miről fog szólni a kérdés, pláne mert a címzett a vidékfejlesztési miniszter, mégis úgy tippeljük, hogy a válaszadó kormánytag a rezsicsökkentés dicséretére fekteti a hangsúlyt.

A legrendhagyóbb egyetértés

Az MSZP és a Jobbik nagyjából annyira szereti egymást és annyi dologban szokott egyetérteni, mint Jockey Ewing és Cliff Barnes, ezen a héten mégis találnak egy közös pontot: mindketten aggódnak a vagyonőrökért. A szocialista Harangozó Tamás kezdi, aki a biztonsági őrök kiszolgáltatottságát teszi szóvá ("Hajlandóak-e intézkedéseket hozni a vagyonőrök kiszolgáltatott helyzetének felszámolása érdekében?"), majd a jobbikos Bertha Szilvia pár perccel később szintén a vagyonvédelmi cégek sanyarú helyzetével szorongatja a belügyminisztert ("Az állam kényszeríti törvényszegésre a vagyonvédelmi cégeket?"). Közös MSZP-Jobbik törvényjavaslatra azért nyilván nem kell számítanunk.

Ami lesz még - drog és műtárgy

A kétnapos ülésen a képviselők hétfőn először elfogadják a 2020-ig szóló új drogstratégiát, majd létrehozzák a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapját. Utóbbi a kormány elképzelése alapján egy elkülönített állami pénzalap lesz, amelynek célja, hogy vagyont adjon a takarékszövetkezeti államosítás után létrehozott Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének.

A képviselők hétfőn módosítják a muzeális intézményekről szóló és a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályokat. Eszerint a kormány, pontosabb an az emberi erőforrások minisztere könnyebben beleszólhat egy-egy műtárgy áthelyezésébe. Kedden a képviselők tárgyalni kezdik a Bethlen Gábor Alap tavalyi tevékenységéről szóló jelentést, majd a képviselők ismét hozzászólhatnak az új polgári törvénykönyvvel összefüggő törvénymódosításokhoz.