Nőket és gyerekeket is gyilkoltak a szíriai felkelők

Vágólapra másolva!
A szíriai felkelők legalább 190 polgári lakost öltek meg augusztusi offenzívájuk során Latakia tartományban - közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.
Vágólapra másolva!

105 oldalas jelentést adott ki a Human Rights Watch (HRW) a szíriai helyzetről, miután a helyi kormány engedélyével először utazhatott az országba a két és fél éve tartó polgárháború kezdete óta. Aktivistái 35 embert hallgattak meg, köztük a fegyveres akciósorozat több túlélőjét.

A jelentés szerint legalább 190 civilt öltek meg a felkelők, a meggyilkoltak közül 57 nő és 18 gyerek volt. 67 polgári lakost kivégeztek a lázadók, akik mintegy 200 embert ejtettek túszul. A jelentésben szerepelnek olyan esetek is, amikor a lázadócsoportok családokat mészároltak le, és agyonlőtték a menekülőket is. Az augusztus 4-én hajnalban kezdődött latakiai offenzívában a lázadók tíz alaviták lakta falut rohantak le.

A HRW szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők fellegvárának tartott tartomány elleni támadásban legalább húsz ellenzéki fegyveres csoport vett részt, közülük több az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető. Konkrétan megnevezi a jelentés például a szélsőséges szunnita an-Nuszra Frontot, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Államot és az Ahrár as-Sám Brigádot. Ezek videofelvételek és közlemények formájában "reklámozták" szerepüket az offenzívában, a civil szervezet ezek tartalmát is felhasználta jelentésének összeállításakor.

Nem teljesen világos a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szerepe ezekben az eseményekben. A legnagyobb ellenzéki erőt alkotó Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) katonai szárnyának vezetője, Szelím Idrísz tábornok egy augusztus 11-i videofelvételen maga jelentette be, hogy az általa vezetett erők "jelentős mértékben" vettek részt az offenzívában. A videó a tábornokot civilben, de pisztollyal felfegyverkezve mutatta harcosok társaságában, vidéki környezetben. Mint magyarázta, azért utazott oda, hogy "megmutassa: az SZSZH parancsnoksága folyamatosan és teljes mértékben összehangolja működését a tengerparti front harcosaival".

A szíriai felkelők augusztus 4-én indítottak összehangolt katonai hadműveletet Latakiában, ahol többségben a síita iszlám egyik oldalhajtásának számító alaviták laknak. Ehhez a szektához tartozik az Aszad család is. A több mint két éve zajló szíriai konfliktus egy évvel ezelőtt kezdett vallási színezetet ölteni, ugyanis az alavita rezsimmel szemben álló lázadók többségükben a szunnita iszlám követői. A kormány erői később visszafoglalták a felkelők által megszállt területet. Az Aszad uralma elleni békés tüntetésként kezdődött felkelés eddig már több mint százezer ember életét követelte.