Törvénysértőnek találták a Fidesz megafonos bajai kampányát

Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság határozata szerint a Fidesz-KDNP megsértette a választási eljárási törvényt azzal, hogy gyűlöletkeltőnek minősítette Teket Melindát, az ellenzék bajai jelöltjét. A testület ugyanakkor helyben hagyta azt a döntést, amely alapján az ellenzék valótlanul állította, hogy a Kecskeméti Törvényszék ítélete szerint a Fidesz követett el a választás megismétléséhez vezető kampánycsendsértést Baján. A területi választási bizottság az előbbi ügyben megváltoztatta, az utóbbi ügyben viszont helybenhagyta a helyi választási bizottság határozatát.
Vágólapra másolva!

A Bácskiskun.hu weboldalon közzétett határozat szerint egy egyértelműen a Fidesztől származó hangfelvételen (amelyet egy hangosbemondóval felszerelt gépkocsiról játszottak le) egyebek mellett arra kérték a bajaikat, ne féljenek "Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől" és ne higgyenek "a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak".

A területi választási bizottság szerint a Teket Melindát gyűlöletkeltőnek minősítő állítás sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint az esélyegyenlőség elvét, és anélkül tünteti fel rossz színben az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció jelöltjét, hogy a közlést tényekkel alátámasztaná. A bizottság eltiltotta a Fidesz-KDNP-t a további jogsértéstől.

A területi választási bizottság ugyanakkor elutasította azt a fellebbezést, amely kifogásolta, hogy a helyi választási bizottság korábban elmarasztalta a baloldali ellenzéki pártok által alkotott Összefogás Bajáért nevű jelölőszervezetet, amiért valótlanságot állított a Teket Melindát népszerűsítő szórólapján.

A testület szerint a helyi választási bizottság megalapozott döntést hozott, amikor arra hivatkozott, hogy a Kecskeméti Törvényszék anélkül mondta ki a kampánycsendsértést és rendelte el a választás megismétlését az egyik bajai szavazókörben, hogy megállapította volna, melyik jelölőszervezet követett el kampánycsendsértést. Így az újabb döntés szerint is valótlan tartalmú az a Teket Melindát népszerűsítő szórólapon szereplő állítás, hogy a bíróság ítélete értelmében a Fidesz követett el kampánycsendsértést.

A területi választási bizottság döntései ellen két napon belül lehet fellebbezni a Kecskeméti Törvényszéknél.