Soványak a balatoni madarak

sovány fecske, illusztráció
Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez képest kevesebben vannak és sokkal soványabbak a Balatonnál a madarak a zalai madarászok szerint. Úgy vélik, túlzásba vitték a szúnyogirtást.
Vágólapra másolva!

Se szúnyog, se árvaszúnyog nincs a Balaton környéki nádasokban, ami miatt aggódnak a madarászok - írja a Sonline.hu a Zalai Hírlapra hivatkozva.

Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület zalai titkára szerint üres a nádas: míg a korábbi években naponta több száz madarat gyűrűztek, most alig negyvenet sikerül elfogni, és azoknak sincs elég súlyuk ahhoz, hogy kibírják a délre történő vonulást. A madarászok többek között az amúgy is gyér fecskeállomány további pusztulásától tartanak. A madarászok szerint a turisták kedvéért túlzásba vitték a szúnyogirtást

Fecske mérlegelése - a kép illusztráció Forrás: MTI/Kiss István

Sáringer Kenyeres Tamás, a szúnyogirtásért felelős szakértői csoport vezetője azt állítja, ők nem permeteztek többször, mint az elmúlt években. Az árvaszúnyogok csekély száma inkább a szúnyogok tenyészhelyének számító parti pocsolyákat felszárító, nyár eleji, korán jött kánikulának köszönhető. Ők az árvaszúnyogokat nem is irtják - idézte a Sonline.hu.