Közelebb jut a kormány a svájci titkokhoz

Vágólapra másolva!
A Fidesz a rezsicsökkentésről és a rezsiharcról, az MSZP Ferenc Józsefről és az oktatásról, a Jobbik pedig az egykori SZDSZ-elnök Fodor Gáborról beszél ezen a héten a parlamentben. Ezek mellett a képviselők elfogadnak egy magyar-svájci adóügyi megállapodást, amely alapján könnyebben kaphat információkat Magyarország a svájci bankszámlákról. Mentelmi ügyek is lesznek, két fideszes megússza a bíróságot, egy jobbikosnak viszont kiadják a mentelmi jogát. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb harc

Mi más is lehetne a legnagyobb harc, mint a rezsiharc? Múlt héten fideszes képviselők elmesélték az Origónak, hogy nagy harcra számítanak, és a Fidesz ennek szellemében több fronton is támad ezen a héten a parlamentben. Borbély Lénárd és Németh Szilárd például a nemzeti fejlesztési miniszternek közös interpellációt nyújtott be, amelyben arról érdeklődik a két fideszes képviselő, hogy esetleg/vajon/netalántán az újabb rezsicsökkentés rezsiháborúhoz vezethet-e ("Újabb rezsicsökkentés, újabb rezsiháború?"). A képviselők nyilván az Európai Bizottság múlt heti érdeklődésére céloznak majd, így remek lehetőség lez szidni a brüsszeli bürokratákat, akik persze a multik érdekeit védik, a magyar embereké helyett. A rezsicsökkentéses programpontoknak ezzel nincs vége. Hétfőn lesz a zárószavazás a korábban bejelentett második rezsicsökkentésről, amely a lakossági villany-, földgáz- és távhőárak 11,1 százalékos mérséklését írja elő.

A legjobban szűkülő kiskapuk

Több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is dönt hétfőn az Országgyűlés. Ezek között a legfigyelemreméltóbb az a Magyarország és Svájc között aláírt egyezmény, amely a kettős adóztatás elkerüléséről szól. Az egyezményben a két ország nemcsak azt zárja ki, hogy a másik által megadóztatott jövedelemre újabb adókat vessen ki, hanem Magyarország és a banktitkaira különösen kényes Svájc azt is vállalja, hogy a másik ország hatóságának akár a banktitokra is kiterjedő adóügyi információt nyújt.

Vagyis ha nem is lesz automatikus és teljes körű az információcsere, a magyar kormány az egyezmény alapján jövő januártól közelebb juthat azokhoz a magyarokhoz, akik esetleg illegálisan Svájcban rejtegetik a pénzüket. Hasonló egyezményt kötött a kormány Guernsey kormányával és Dubaiban az Egyesült Arab Emírségekkel, ezek kihirdetéséről is hétfőn dönt a parlament.

A legnagyobb mentések

Akasztják a hóhért: a héten a mentelmi bizottság elnökének, a KDNP-s Rubovzsky György mentelmi ügyéről kell döntenie a parlamentnek. Az eset egy régebbi mentelmi ügyből indul ki. Korábban egy kazincbarcikai nő feljelentette a fideszes Daher Pierre-t, mert szerinte lökdöste őt a kórházban, de a parlament nem adta ki Daher mentelmi jogát. A nő szerint viszont Rubovszky, amikor a parlamentben ismertette az ügyet, a becsületébe gázolt, így őt is feljelentette. Valószínűleg ez is hiábavaló volt, a bizottság - más magánvádas ügyhöz hasonlóan - nem adja ki a képviselő mentelmi jogát.

Szintén megússza a bíróságot Szekó József, Mohács fideszes polgármestere, akit becsületsértés miatt jelentettek fel rögtön kétszer is. A parlamenti honlapon található dokumentumokból sajnos nem derül ki, hogy Szekó mi olyat mondott, amivel két mohácsinál is elvágta magát, de a lényeg, hogy ez a bíróságon sem fog kiderülni.

Bírósági ügy lesz viszont a jobbikos Ferenczi Gábor balesetéből. A képviselő még májusban ajkánál elütött egy 93 éves asszonyt, aki később belehalt a balesetbe. A képviselő a mentelmi bizottság ülésén azt mondta, nem hajtott gyorsan, a nő nem a kijelölt átkelőhelyen akart átmenni, és elkerülhetetlen volt az ütközés. Mindez kiderül majd a bíróságon, ugyanis maga Ferenczi is kérte a mentelmi jog felfüggesztését.

A legnagyobb ferencjóskázás

Ami a Fidesznek a rezsicsökkentés, Hiller Istvánnak a közoktatási rendszer átalakítása. A volt oktatási miniszter hétről hétre előszeretettel kérdezgeti és próbálja kínos helyzete hozni Hoffmann Rózsa államtitkárt valamilyen oktatási hiányossággal vagy kaotikusnak látszó jelenséggel kapcsolatban. Ezen a héten az MSZP-s képviselő történelemtudását is megcsillogtatja, ugyanis Ferenc József császár és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ összefüggéseit tárja fel ("Ferenc József és a KLIK"). Mivel Klebelsberg csak később a Bethlen-korszakban, Ferenc József halála után lett vallás- és közoktatásügyi miniszter, megtippelni sem tudjuk, hogyan közelíti majd Hiller a császárt a Klik-hez.

A legnagyobb személyeskedés

A jobbikos Pörzse Sándor nem sajnál egy kérdést ellőni az SZDSZ egykori elnökére, Fodor Gáborra, akinek jelenlegi politikai befolyását jól bizonyítja, hogy hiába próbált, nem sikerült feljutnia az MSZP-listára. Pörzse mégis Fodor zsebében turkál picit, és bár nem tudni, pontosan milyen ügyről van szó, azért nem lenne meglepő, ha a válaszoló kormánytag partner lenne ebben ("Van-e törvényes mód arra, hogy Fodor Gábor ne kapjon 700 millió forintot közpénzből?").

A legjobban kampányoló képviselő

Ismét nem tudunk dönteni, hogy egy kormánypárti vagy egy ellenzéki képviselő kampányol-e a jobban a parlamentben a héten. A fideszes Vitányi István, aki Berettyóújfaluban indul jövőre, micsoda meglepetés, a Berettyóújfalut elkerülő útról érdeklődik miniszterénél ("Mikor készül el a Berettyóújfalut elkerülő és a határig elérő M35-ös illetőleg M4-es autópálya?"). Nyilván jó híreket kap majd. A miskolci MSZP-s Simon Gábor, aki a Jókai utcai hírek szerint polgármesternek készül a borsodi megyeszékhelyen, a miskolci társasházakért aggódik ("A Nemzeti Eszközkezelő tönkreteszi a miskolci társasházakat?"). Holtversenyben ők a legjobban kampányoló képviselők a héten.

Ami lesz még - utasadat és katasztrófahelyzet

A mostani háromnapos ülésen a rezsicsökkentés mellett hétfőn elfogadhatják a Bethlen Gábor Alap tavalyi működéséről szóló jelentést. A képviselők ezután kedden kezdik el tárgyalni a kormány azon javaslatát, amely Magyarországon is kiépítene egy úgynevezett utasadat információs rendszert. Ennek segítségével elvileg kiszűrhetőek lehetnek a bűncselekménnyel gyanúsított utazók.

Szintén kedden kerül napirendre a katasztrófavédelmi törvény módosítása, amelyben a kormány a márciusi hóvihar és a nyári dunai árvíz tapasztalatai alapján javasol változtatásokat. Ezek közé tartozik például, hogy a jövőben a közmunkásokat is be lehet vetni a katasztrófahelyzetekben. A parlament szerdán a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal 2012-es tevékenységét kezdi értékelni.