Hidegen hagyja a pártokat a trafikos népszavazás

Vágólapra másolva!
A hétvégén elkezdte az aláírásgyűjtést a trafikos népszavazásra Bíró Zoltán, aki a nyáron kezdeményezte, hogy a trafikok árréséről és az ott árusított termékekről szavazás legyen. Bírónak négy hónap alatt kell egyenként kétszázezer aláírást összegyűjtenie, hogy kiírják a referendumot, és egyelőre csak civilekre számíthat, egyetlen párt sem jelezte, hogy segít neki.
Vágólapra másolva!

"Egyetlen párt sem akarja felkarolni a népszavazást" - mondta az Origónak, Bíró Zoltán, aki a hétvégén elkezdte gyűjteni az aláírásokat a nemzeti dohányboltokat érintő kérdésekben.
Bíró még nyáron kezdeményezte a referendumokat, és a Kúria néhány nappal ezelőtt jóvá is hagyta, hogy el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést két, nemzeti dohányboltokat érintő kérdésben.

Ha összegyűlnek a szükséges aláírások, szavazhatunk arról, hogy tíz százalék helyett 3,3 százalék legyen az árrés (vagyis a nyereség), illetve, hogy csak dohánytermékeket lehessen árulni a trafikokban.

Bíró azt mondta, hogy pénteken megkapta a hitelesített íveket a Nemzeti Választási Irodától, így a hétvégén el is kezdte az aláírásgyűjtés. Bírónak mostantól négy hónap alatt egyenként kétszázezer aláírást kell összegyűjtenie, hogy kiírják a népszavazást. Ha összejön ennyi aláírás, az államfőnek ki kell írnia a referendumot, az időpontot viszont befolyásolhatja a parlamenti választás előtt és után negyven nappal nem lehet népszavazást tartani.

Bíró néhány héttel ezelőtt nyílt levélben kérte a pártokat, hogy "segítsenek, hogy a trafikmutyi-törvény minél hamarabb összeomoljon". Felajánlotta, hogy amelyik párt segít neki, logóját és jelmondatát is használhatja aláírásgyűjtés közben. Ennek ellenére egyetlen párt sem jelezte, hogy segítene, és országos üggyé tenné a népszavazást. Csak civilek jelentkeztek szerte az országból, így Bíró szerint velük fogja összegyűjteni az aláírásokat. Bíró arra is számít, hogy akiket felháborított a trafikok pályáztatása, minél többen kinyomtatják majd a honlapjáról (www.nemzetinepszavazas.hu) az íveket, és visszaküldik a címére. Így februárig össze tudja szedni a szükséges aláírásokat.