Gulyással torpedózták meg a bajai választást

Vágólapra másolva!
Pártaktivisták figyeltek mindent, egy ittas férfi a MÉH-telepre akarta vinni a Fidesz plakátját, az ellenzéket pedig egy jóformán ismeretlen párt hozta zavarba egy kis gulyásfőzéssel. Az első szavazatot a Fidesz kapta, Bajnai imádója hoppon maradt, a fideszes polgármesterről kiderült, hogy valótlansággal kampányolt, ráadásul lehet, hogy megint elmeszelik az egész választást. Mi történt vasárnap Baján?
Vágólapra másolva!

Az első szavazó már hajnali 6 óra ötperckor, nem sokkal a nyitás előtt megjelent a 32-es számú bajai szavazókörben, ahol vasárnap megismételt szavazást tartottak. „Koránkelő vagyok” – mondta, és azt sem titkolta, hogy a Fideszre szavaz, bár szerinte sok különbség nincs a pártok között. A nagy ellenfélnek, az MSZP-Együtt-DK szövetségnek viszont nem tetszett a jelöltje. Meg az a „szarkeverés” se, amit az elmúlt hetekben a pártok csináltak a körzetben.

Este 7-ig lehetett szavazni, és a helyiségben rendre több volt az újságíró, mint a szavazó. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A körzetben heteken keresztül tombolt a választási kampány. A kormánypárt fideszes furgonokat, és állandóan a kis bajai tanyavilágban járőröző aktivistákat vetett be, az ellenzék pedig teljesen komolyan vette az amúgy egészen kis jelentőségű önkormányzati választást, és szombaton maga Bajnai Gordon és Mesterházy Attila járta az utcákat a jelöltjüknek, Teket Melindának kampányolva. A pártok aktivistái vasárnap sem tűntek el, egymástól párszáz méterre táboroztak le a szavazókör elé, kamerákkal és fényképezőgépekkel.

Megtámadták a fideszes plakátot

A szavazást azért kellett megismételni, mert a Kecskeméti Törvényszék az ellenzéki pártok panaszának helyt adva megsemmisítette a szeptemberi választás eredményét, mondván kampánycsendsértés történt, mert a körzetben törvénytelenül utaztatták a szavazókat voksolni. Vasárnap a nyomát sem lehetett látni választókkal többször forduló autóknak, az emberek leginkább gyalog, vagy biciklivel jöttek szavazni.

Egy idős nő például elektromos motorkerékpárral jött. „Bevásárolni voltam, és gondoltam, hogy egyúttal elintézem ezt is” – mondta. Azt nem árulta el, hogy kire akar szavazni, csak annyit mondott a nyugdíjasoknak akar jobb körülményeket. Azonban meglepő lenne, ha nem a Fideszre szavazna, pár nappal ezelőtt ugyanis még ingerülten küldte el a kapubejárójából Teket Melindát, mert az elállta az utat, és egyébként sem volt kíváncsi a mondanivalójára. „Aki akar, úgyis eljön, aki meg nem, annak hiába dobnak be szórólapot” – mondta, hozzátéve, hogy erős túlzásnak tartja a választási kampányt.

Sorban állnak a szavazni érkezők. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A szavazásra azonban nem csak a választók voltak kíváncsiak, rengeteg volt az újságíró is. Egy idős férfit – akiről nem tudtuk eldönteni, hogy részeg-e vagy józan - ez zavart is. Miután hosszan, és a lehető legrészletesebben végigböngészte a választói lapot, összeszámolta, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjaival együtt hányan vannak a teremben. „Nyolcan nézik ahogy szavazok, ez a titkos szavazás?” – kérdezte, majd bement az elfüggönyözött fülkébe, behúzta az X-et, kifelé menet pedig eleresztett egy „Szebb jövőt!” felkiáltást.

Ahelyett azonban, hogy rögtön hazabiciklizett volna, hosszú perceket várt, majd egyszer csak elkezdte lebontani a szavazókör közvetlen közelében lévő fideszes kampányplakát állványzatát. Ő lepődött meg a legjobban, amikor minden kamera rá szegeződött. „Viszem a MÉH-be, vasat gyűjtök” – mondta, de végül felhagyott a próbálkozással. Pedig akkora már a fideszes aktivisták is a kocsiból kilógva kamerázták.

Több szavazót is kellemetlen meglepetés ért, amikor a személyi igazolványukkal felszerelkezve megérkeztek a szavazókörbe. Volt, akinek egyszerűen csak lejárt az igazolványa, és ezért nem szavazhatott, mások az egyes szavazókörzetek határaival nem voltak tisztában. Egy idős pár számára például ott derült ki, hogy nem is a 32-es szavazókörzetben laknak, és mivel csak ebben a körzetben írták ki újra a választást, nem szavazhatnak. „Összekevertük a kerületeket, azt hittük lehet” – mondták csalódottan.

Készül az Összefogás Párt gulyása. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A leginkább az a nő volt felháborodva, aki szombat délután még a házánál járó Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával beszélgetett, és oda is ígérte nekik a szavazatát. Vasárnap azonban a bizottság előtt derült ki számára, hogy a lakcímkártyáján nem a jelenlegi lakhelye címe szerepel, így nem szavazhat. „Vérlázító” – kiabálta dühöses az önkormányzatot szidva.

Gulyással fricskázták a választást

Az újságírókat és a pártaktivistákat leszámítva rendőröket lehetett látni a leggyakrabban a szavazókör körül cirkálni. Már reggel 6-kor ott voltak, mint később kiderült, egy előzetesen bejelentett demonstrációt készültek biztosítani. A 10-15 főből álló demonstrációt Szepessy Zsolt szervezte, aki nem helyi, sőt még csak nem is megyei politikus, a borsod megyei Monoknak volt a polgármestere, és az általa alapított Összefogás nevű pártnak a vezetője. Hogy mégis mit keresetek több száz kilométerre a lakhelyüktől, Szepessy azt mondta, hogy a tiszta választásokért demonstrálnak, és gulyást fognak főzni a szavazóknak. Fel is állítottak egy sátrat a szavazókör mellet az főút szélén, és elkezdték pucolni a zöldségeket.

„Ez egy választási fircska” – mondta az Origónak Szepessy. Szerinte mivel nekik nincs jelöltjük a bajai választráson, ezért nyugodtan demonstrálhatnak, nem követnek el kampánycsendsértést. Viszont jövőre, amikor életbe lép az új választási törvény – ami többek között megszünteti a kampánycsendet – szerinte már azok is teljesen legálisan tarthatnak ilyen megmozdulásokat a szavazőkörök mellett, akiknek indul jelöltje a választáson. „Le lehet majd táborozni a szavazókörök előtt, na ez egy vicc!” – mondta, hozzátéve, hogy így majd az fogja nyerni a szavazásokat, aki több gulyást főz a szavazóknak.

Kicsoda Szepessy Zsolt?

Szepessy Zsolt függetlenként lett Monok polgármestere 2006-ban. Országos hírnévre tett szert, amikor bejelentette, hogy bevezetik a szociális kártyát, amellyel a rászorulók nem készpénzben kapnák a segélyt, hanem csak korlátozott termékek megvásárlására alkalmas kártyára, de ez végül nem valósult meg. Támogatásával olyan határozatot is hoztak Monokon, hogy a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok bejelentkezhettek a házába, hogy magyarországi lakcímhez jussanak (és ezáltal választójoghoz).

A 2010-es polgármesteri választáson a második lett, az országgyűlési választáson csak a szavazatok 4,33 százalékát kapta meg az általa alapított Összefogás Párt színeiben. A Miskolci Városi Ügyészség Szepessy Zsolt és társa ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntett és más bűncselekmények miatt emelt vádat 2010-ben. Az ügyészség szerint a rekonstrukciós munkálatokra elnyert 3,5 millió forint támogatás elszámolása során a polgármester valótlan tartalmú számlát nyújtott be a megyei területfejlesztési tanácshoz, valamint vagyonkezelési kötelezettségét megszegve döntött további 4 millió forint kifizetéséről.

Még el sem kezdték a rotyogtatást, amikor megjelent a megyei főállatorvos, később pedig a népegészségügyi hatóság emberi is befutottak, és felszólították a tüntetőket, hogy ne főzzenek a járókelőknek gulyást, mert nem kértek rá engedélyt. A tüntetők azonban mindenáron főzni akartak, annyit ígértek meg, hogy csak a pártok és a szimpatizánsaik kapnak az ételből, bár az utóbbit elég tágan értelmezték, például az újságírókat is megkínálták belőle. Egy arra járó érdeklődőnek azonban sajnálkozva azt mondták, hogy nem adhatnak neki az ételből.

Újabb csalás is kerekedhet a főzésből

A Teket Melindát támogató aktivistáknak azonban nem nagyon tetszett, hogy Szepessyék megjelentek, szerintük ugyanis csak az a céljuk, hogy bekerüljenek a médiába. Ráadásul azt is kifogásolták, hogy az Összefogás Párt neve kísértetiesen hasonlít az ő szervezetük nevére, amit Összefogás Bajáértnak hívnak, és szerintük ez félreértésre ad okot. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK még csütörtökön be is panaszolta őket a helyi választási bizottságnál, miután tudomást szereztek a szervezésről.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A választási bizottság pénteki határozata helyt adott az ellenzéki pártok kifogásának, és szerinte az Összefogás Párt és Szepessy jogsértést követ el, ha ételosztással egybekötött tüntetést szervez, és ezt hirdeti az interneten. Indokolásában azt írja a bizottság, hogy a rendezvény megtartása súlyos jogsértés lenne, egyben kampánycsendsértésnek is minősülne. A határozat ellen vasárnap 4-ig lehetett fellebbezni, és ezt Szepessyék meg is tették. Vasárnap délután a helyi választási bizottság újabb határozatot adott ki, ebben újból felszólították Szepessyéket, hogy fejezzék be a tüntetést, és azt is kimondtak, hogy ezzel kampánycsendet sértettek.

Ugyanezen ok, tehát a kampánycsendsértés miatt rendelte el a Kecskeméti Törvényszék a megismételt választást szeptemberben, most azonban erről nem szólt a bizottság határozata. Szepessyék még is megtartották a főzést, mondván, hogy fellebbeznek, így a tiltó határozat nem jogerős. „Értelmes választópolgár meg tudja különböztetni a két szervezetet” – mondta Szepessy az Összefogás Párt és az Összefogás Bajáért nevek közötti hasonlóságra. Szerinte a pártjelvényekkel teletűzdelt sátor sem jelenthet problémát, hiszen indul jelöltjük a választáson, a bizottság azonban ezt másképp látta, a tiltó határozat szerint mindegy, hogy az adott szervezet indul-e a választáson, vagy nem, mert mindenképpen kampányol. „Bármiből lehet indokot kreálni” – mondta Szepessy arra a kérdésünkre, mennyire tartaná magát felelősek azért, ha a bizottság ennek a szavazásnak az eredményét is megsemmisítené.

Zsigó valótlanságot állított

A helyi választási bizottság koraeste is kiadott egy határozatot, amelyben Zsigó Róbertet, Baja fideszes polgármesterét dorgálták meg egy pénteki közleménye miatt. A közleményben Zsigó azt írta, hogy „a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy szövetség amióta betette a lábát Bajára, a várost ellepte az erőszak, a rasszizmus és a hazugság”. A bizottság szerint Zsigó ezzel úgy tünteti fel negatív színben az ellenzéki pártokat, hogy közben a mondandóját nem támasztja alá tényekkel.

Egy másik mondatára pedig egyenesen azt mondták, hogy az valótlan. Zsigó azt állította, hogy a területi választási bizottság helyben hagyta azt a döntést, amely szerint a baloldal különösen súlyos jogsértést és hazugságot követett el, amikor azt állította, hogy a Fidesz csalt az előző választáson. A bizottság szerint ilyesmi a területi választási bizottság egy döntésében sem szerepel. Utóbbi döntés lényege az, hogy a területi bizottság nem azért fedte meg az ellenzéki pártokat, mert azt mondták, hogy a Fidesz csalt, hanem azért, mert azt mondták, a Fidesz kampánycsendsértést követett el. A Törvényszék ugyanis nem jelölte meg, hogy ki követett el kampáncsendsértést. Az urnazárás után megkérdeztük Zsigó Róbertet, hogy mit szól a határozathoz, de csak annyit mondott az újságíróknak, hogy nem válaszol a kérdésekre.

A választás a végén már jobban hasonlított egy utcai fesztiválra, mint egy fontos, közéleti eseményre: a szavazókör mellet egy utcai konyha, az udvar pedig tele választókra vadászó újságírókkal. Egy kopott ruhában lévő, szatyrokat cipelő öregember be is ment a szavazókörbe megnézni mi folyik ott, mert annyi embert látott, pedig nem is szavazni jött.

Este hét óra után kiderült, hogy jóval többen voltak szavazni, mint három hete: 223-an érezték fontosak a választást, míg az előző körben csak 149-en szavaztak.