Magyarország veszélyes Európára

Vágólapra másolva!
A Szovjetunió széthullása után nem tudtunk csatlakozni a szabad Európához, az EU-tagállamok demokratikus deficitje nem legitimálja a diktatúra felé történő haladásunkat. Egy neves osztrák újságíró írt Magyarország és az EU kapcsolatáról. 
Vágólapra másolva!

Susanne Scholl a Salzburger Nachrichten című országos napilapban írt Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról. A neves publicista szerint az EU-nak fel kell tennie magának a kérdést, hogy van-e helye soraiban egy olyan országnak, mint a miénk. Scholl szerint a válasz nem, ugyanis egyetlen nap sem múlik el anélkül, hogy a hatalom jelenlegi birtokosa ne bizonyítaná: még nem elég érett Európához - olvasható a cikk fordítása a Szervuszausztria.hu oldalon.

Scholl szerint hosszasan lehet elmélkedni arról, hogy a demokrácia-e a legjobb államforma, viszont szerinte egyértelmű, hogy eddig még nem találtak ki jobbat - hangzik a veretes közhely. Az újságíró szerint a tagállamok demokratikus deficitjei nem legitimálják Magyarország diktatúra felé való haladását.

Az újságíró szerint nincs helye az EU-ban egy olyan országnak, ahol rasszista, antiszemita, xenofób párt van az országgyűlésben, ahol újra tartalommal töltik meg a Nagy-Magyarország kifejezést, és ahol a legszegényebbek legszegényebbjeit büntetik - utalt a hajléktalanság kriminalizációjára.

Scholl szerint a Szovjetunió széthullása után sürgető volt, hogy minden tagország a lehető leggyorsabban kapcsolódjon a demokratikus és szabad Európához, ezt a feladatot azonban nem mindenki tudta megoldani.

Megjegyzi, hogy ha a városokban szabadon lehet kiabálni azt, hogy cigányokat a gázba, akkor minden demokratikus intézmény csődöt mondott. Scholl szerint az EU is hibás, mert mindig csak akkor lépett, ha pénzről volt szó, más esetekben nem avatkozik a tagállamok belső ügyeibe. Viszont szerinte az itthoni fejlődés már rég nem csak magyar ügy, hanem veszélyt jelent egész Európára.