A hat magyar katona az EU missziójában a helyi hadsereg kiképzésével foglalkozott több mint öt hónapig. Az egészségügyisek és az összekötő tiszt folytatja munkáját Afrikában.

Hazatért Maliból Magyarországra a hat magyar katona, aki az Európai Unió missziójában a helyi hadsereg mesterlövészeinek kiképzésével foglalkozott. Az EU idén január közepén kérte fel a tagállamokat, hogy vegyenek részt a misszióban. Az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár felajánlotta a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj mesterlövészcsoportját.

Olyan katonákat választottak ki, akik angolul és franciául társalgási szinten beszéltek, az afganisztáni és koszovói műveleti területen pedig már tapasztalatokat szereztek és együttműködési készségre tettek szert nemzetközi környezetben. A katonáknak - akik közül öt a felderítő zászlóaljhoz, egy pedig a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljhoz tartozik - jó fizikai és pszichikai állapotúnak kellett lennie. A kiválasztás szempontjait a dandár akkori parancsnoka, Böröndi Gábor dandártábornok - aki augusztus óta az ÖHP szárazföldi erőinek vezetője - határozta meg.

A csoport több mint öt hónapot töltött a nyugat-afrikai országban. A fővárostól, Bamakótól északkeletre fekvő táborban, a francia parancsnokság alatt lévő ezred kötelékében századonként kilenc, összesen 27 mesterlövészt képeztek ki. Kétszer egy hónapos szakirányú kiképzést tartottak. Ez a távcsöves puskák ismeretét, harcászatot, tereptani ismereteket és egyéni lövészetet jelentett. Ezután megtanították, parancsnokaik hogyan tudják őket alkalmazni, milyen feladatokat tudnak rájuk bízni, és segítették a katonák integrálódását századukba.

A Bocskai-dandár közleménye szerint a magyar honvédek hazajövetele előtt „a harccsoport francia parancsnoka úgy nyilatkozott, a magyar katonák kitűnően végezték munkájukat". A magyar mesterlövészek feladatát portugál kiképzők vették át.

Hende Csaba honvédelmi miniszter február elején jelentette be, hogy Magyarország tíz kiképzőtiszttel - hat mesterlövész, három egészségügyi szakember és egy összekötő tiszt - járul hozzá az EU Mali missziójához. A többi magyar katona - akiket augusztus vége óta egy önkéntes műveleti tartalékos katona is segít - folytatja tevékenységét Maliban.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának és szuverenitásának megvédése volt. Azt is meg akarták akadályozni, hogy Mali a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa támogatta.