Vágólapra másolva!
Kamu videóval próbálta valaki bebizonyítani, hogy választási csalás történt a bajai időközi választáson. A videóról kiderült, hogy megrendelésre készült, a két főszereplő pedig a környéken jól ismert figura. Egyikük a Demokratikus Koalíciónak próbált cigány szavazókat szerezni, de felbukkant az árvíznél, és kavar a helyi roma önkormányzatban is. A másik pedig ismert bajai seftes, állítólag nagy hangú ember, akinek sok a haragosa.
Vágólapra másolva!

Nem, nem, nem – így utasított vissza határozott hangon Kőrös Gusztáv Tibor, amikor arról kérdeztük, milyen viszonyban volt G. Róberttel, illetve neki milyen szerepe volt az állítólagos bajai választási csalásról készült videó felvételében. Kőrös nevét először a Blikk hozta nyilvánosságra, amikor vasárnap azt írták, hogy ő készítette a felvételt, a rendőrségen pedig már vallomást is tett erről. Nekünk azt mondta, semmi nem igaz a videóból, és hamarosan ki fog derülni az igazság, de most még nem mondhat semmit. Egy ismerőse szerint csoda, hogy egyáltalán felvette nekünk a telefont, mert a mostani botránytól függetlenül is nehéz szóra bírni.

A videóról, amit a Hvg.hu közölt először pénteken, hétfőn a rendőrség annyit mondott, hogy megrendezett felvétel, amit hatan készítették mobiltelefonnal, aztán a szocialisták székházába vitték el. A Blikk vasárnap azt írta, hogy a videót Kőrös Gusztáv Tibor készítette, a főszerepet alakító férfi pedig G. Róbert.

Kőrös neve a bajai felvételen kívül kevés helyen bukkan fel. Az Opten cégadatbázis szerint a nevén két cég van, mindkettőnek az építőipar a profilja, és a bíróság végrehajtást rendelt el ellenük. Neve szerepel a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalának egyik fotóalbumában is.

A júniusi váci árvízi védekezésről szóló beszámolót Kőrös Gusztáv Tibor írta alá, méghozzá azzal a kitétellel, hogy a Demokratikus Koalíció Pest megye 3-as számú választókerületének elnökségi tagja, ez azonban csak elírás, Kőrösről van szó, aki valójában a Bács-Kiskun megyei 3-as választókerületben párttag. Vagyis volt párttag, mert hétfőn benyújtotta a lemondását az országos elnökségnek. Nagyjából egy éve lépett be a pártba, feladata pedig az volt, hogy a helyi roma kisebbség körében toborozzon a DK-nak tagokat. Korábban helyi elnökségi tag is volt, de arról egyéb elfoglaltságai miatt a nyáron lemondott.

A helyi választókerületben különösebben nem alakított nagyot, toborzási akciója sem volt túl sikeres. Egy ismerőse szerint pedig azt mondta, hogy a múltja sem "priuszmentes", de hogy pontosan mire gondol, azt nem árulta el.

Ő vezeti 2006 óta a solti roma önkormányzatot is, amelynek összesen négy tagja van: Körős az elnök, rajta kívül Jakab Júlia, valamint még ketten, akiknek szintén Jakab a vezetéknevük. Egyik ismerőse szerint Jakab Júlia Kőrös élettársa. Az önkormányzati képviselőtestület tagjai pedig látásból ismerik, nem sűrűn látják az önkormányzat épületében megfordulni.

Hirtelen vagyonosodik

A videó főszereplője egy bajai, pontosabban a város bajaszentiváni részén lakó férfi, G. Róbert. A Hír TV és a Híradó Online szerint az ő házában készült a felvétel. A férfit a Hír TV meg is találta Baján, de azt mondta, hogy csak pénzért nyilatkozna - legalább 300 ezer forintot kérne, de vár a legjobb ajánlatra. A Hír TV riportjában látszott a férfi nagy, új építésűnek, vagy legalábbis frissen felújítottnak tűnő háza is.

A háza környékén élő, dolgozó emberek közül többen is azt mondták az Origónak, hogy nem akarnak G. Róbertről nyilatkozni, mert tartanak tőle. “Befolyásos ember, nagy emberekkel kávézik együtt, jobb, ha mi ebbe nem folyunk bele” - mondta egy férfi az utcájából. Annyit sikerült tőle megtudnunk, hogy a nagy házban nem régen, 5-6 éve él a férfi.

Bár a Hír TV riportjában azt állították, hogy G. egy őrző-védő cégben is érdekelt, ennek semmi nyomát nem találtuk. A cégadatbázisban nem szerepel a neve, és a lakcímére sincs bejegyezve semmilyen cég. Egy, a bajai őrző-védő piacot jól ismerő férfi azt mondta, hogy ismeri G.-t, de arról nem tud, hogy ilyen vállalkozásban érdekelt lenne.

“Tipikusan az az ember, akinek munkakönyve soha nem volt” - mondták róla, de ennek ellenére - ahogy a háza is mutatja - jól megy neki. “Hirtelen vagyonosodik, az egyik hónapban még Golffal jár, a másikban meg már luxus-Mercedesszel, miközben az egyszerű emberek gürcölnek a 80-90 ezer forintos fizetésért” - mondta egy helyi roma férfi, aki szerint G. azzal seftel, ami éppen jól jövedelmez. “Jól ismertem az apját is, nagy kupec volt az is, de ő még lovakkal, birkákkal, ilyesmivel kereskedett, az anyja meg ruhákkal foglalkozott.” A jószág ma már nem divat, és ugyan azt mondja, G. is kereskedik néha lovakkal, de “inkább az autók forognak".

Egy penge, egy vágás

Bár Baja nem kis falu, ahol mindenki ismer mindenkit, hanem egy közel negyvenezres város, az Origónak majdnem mindenki azt mondta, hogy G. neve közismert. Vagyis inkább hírhedt, sokan nem is ismerik személyesen, csak annyit tudnak, hogy zűrös ügyei vannak, és azt javasolták, hogy inkább a rendőrségen kérdezősködjünk róla, “ott biztos jól ismerik”. Van, aki azt is megjegyezte, vannak, akik félnek tőle, mert “nagy hangú ember”, vagy azt, hogy sok haragosa van.

“Nincs jó híre se neki, se a családjának” - mondta egy, a család ügyeit régről ismerő férfi, aki szerint ha valakinek tisztességtelen szándékai vannak, jó helyen jár, ha őket keresi, mert “nagy az ismeretségük, nagy a hírük, ez a család sok mindenre alkalmas”. Egy valamivel azonban biztosan nem foglalkoztak eddig: politikával. “Bár aki nem dolgozik, az jó politikus lehet, ő egyáltalán nem az a fajta, aki keresi az ilyen lehetőségeket” - mondták G.-ről. Nemcsak a helyi politikában, a helyi roma közéletben sem aktív, bár sokan ismerik, nem volt soha szervező, aktivista típus, és a roma közösség rendezvényeit sem nagyon látogatta, mondták róla.

Az Index vasárnap azt írta, hogy G. facebookos ismerősei között van több olyan ember is, akiknek szintén felmerült a nevük a botrányos bajai választás fordulatai közt. G. az Index cikkének megjelenése után törölte magát a Facebookról, de szinte ugyanakkor regisztrált is valaki a nevén, akiről a szinte üres adatlapon elhelyezett pár bejegyzésből csak az derül ki, hogy bajai, és valamiért fontosnak tartotta kiírni, hogy “Egy penge Egy vágás Egy liter vér És 1 Élet végetér.”