Meggyes Tamást hűtlen kezeléssel gyanúsítják

Vágólapra másolva!
Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: a múlt hét végén küldte meg a legfőbb ügyész az erre vonatkozó indítványát Kövér László házelnöknek.

A szóvivő ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatott nyomozást korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel összefüggésben, ennek során olyan adatok merültek fel, hogy az ügyben a volt polgármester is érintett.

Meggyes Tamás 1999 és 2010 között volt Esztergom polgármestere, majd a városi Fidesz-frakciót vezette a képviselőtestületben, miután 2010-ben súlyos vereséget szenvedett a független jelölt Tétényi Évától. A politkus népszerűtlensége és a várost évek óta megbénító viták miatt a Fidesz szeptember végén megújította helyi szervezetét, Meggyes Tamás ekkor visszavonult a politikától, sőt arról is határoztak, hogy a városi frakció addigi tagjai közül senki nem indul újra a következő önkormányzati választáson.

A biztosítási ügy előzménye az, hogy az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és fél millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Az ügyészség szerint ugyanakkor - tekintettel arra, hogy a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület lett volna jogosult dönteni - szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága. Fazekas Géza ismertetése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként hallgatta ki K. János és N. József volt alpolgármestert, valamint P. Józsefet és Z. Dánielt, akik az érintett bizottság tagjai voltak. Esetükben a nyomozás iratismertetéssel lezárult, az eljárás vádelőkészítő szakaszban van. A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményt a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el.

Mivel azonban a nyomozás befejezése előtt a volt polgármester érintettségére vonatkozó adatok is felmerültek és esetében az országgyűlési képviselőségével összefüggően a mentelmi jog mint eljárási akadály merült fel, ezt az eljárásrészt a főügyészség elkülönítette, és a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését.