Hatalmas Mária tekint majd Pest felé a budai vár fokáról

Mária-szobrot építenének a Budai Vár fokára, látványterv
Vágólapra másolva!
A budai vár felszabadításakor a legenda szerint előbukkanó Mária emlékére hatalmas szobrot állítanának a budai vár Pest felé néző oldalára.
Vágólapra másolva!

Az Urbanista blogot idéző 444.hu szerint hatalmas Mária-szobor fog nézni a Duna felé a budai vár fokáról, ha megvalósul a terv. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester a mariaszobor.hu oldalon mesélte el, mi köze Máriának a budai várhoz.

A legenda szerint, amikor IX. Ince pápa elhatározta, hogy kiűzi a törököket Európából, Márk atyát küldte lelkesíteni a magyarokat. Ő azt mondta, megjelent neki álmában Mária, amivel új értelmet nyert a Buda szó. Budam Virgo Dabit Auxilium – vagyis a budai Szűzanya segítségét jövendölte meg. A hosszú budai ostromban a törökök sokáig tartották a várat, de akkor egy falszakasz leomlott, előtűnt egy Mária-szobor, amelyet jóval korábban épp a törökök elől rejtettek el. „Egy óra múlva Buda felszabadult. Buda Eliberta!” – írta a polgármester.

Jókait is idézve Nagy Gábor Tamás azt írta, „hol lenne méltóbb helye a gyermekét kezében tartó Szűzanya szobrának, mint éppen Budán?” Itt nézhet látványterveket.

Mária-szobrot építenének a Budai Vár fokára, látványterv Forrás: Mariaszobor.hu