Megállapodott az MSZP és Bajnai

Vágólapra másolva!
Kedden aláírta az MSZP és az Együtt-PM a választási megállapodást. Már augusztusban megállapodtak, hogy ha a baloldal győz, az lesz a miniszterelnök, akinek a pártjára többen szavaztak.
Vágólapra másolva!

"Korszakhatárhoz érkeztünk, létrejön a kormányváltók szövetsége" - kezdte Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a beszédét, mielőtt Mesterházy Attila MSZP-elnökkel aláírta volna a két szervezet közötti választási megállapodást. Bajnai szerint ugyanis most létrejön az az ellenzéki erő, amely megoldást talál az ország legnagyobb válságára, "Orbán kártékony kormányzására".

Mesterházy Attila egyetértett ezzel, és azt mondta, "jó szívvel és hittel" írja alá a dokumentumot, mert ezzel a szövetséggel lehet újjáépíteni a magyar köztársaságot.

Az augusztus végén megkötött és most szentesített egyezség szerint a felek külön listán indulnak a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak. 75 körzetben az MSZP, 31-ben az Együtt-PM nevezi meg, hogy ki indul. Ha a baloldal győz a választáson, az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja több listás szavazatot szerzett.

Az A38 hajón tartott rendezvényen Bajnai Gordon és Mesterházy Attila azt mondta, a szövetségkötés lezárult, nem történt olyan esemény, ami miatt a résztvevők körét bővíteni kellene.

A megállapodás tartalmi részéről Bajnai azt mondta, hogy arra kérik a választókat: a bal kezükkel tegyenek egy ikszet az egyéni jelölt mellé, ezzel elküldik Orbán Viktort, a jobb kezükkel pedig ikszeljék be vagy az Együtt-PM vagy az MSZP pártlistáját, amivel eldöntik, ki vezesse a következő kormányt.

Mesterházy a külön listákról azt mondta, hogy ő csak előnyét látja ennek a megoldásnak, hiszen így mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus pártot. Hozzátette, ez a választás népszavazás lesz Orbán Viktorról.