Balesetnek tartja a rendőrgázolást a hummeres

2013.10.22. 10:20

Három fegyőr vezette be a terembe a 35 éves Thomas Robert B.-t, aki megtagadta a vallomástételt.

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Szegedi Törvényszéken annak az osztrák férfinak a pere, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halálra gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt.

A hummeres gázoló a bíróság előtt. A felesége is ott van a tárgyalóteremben.Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A 35 éves férfit három fegyőr kedden megbilincselve vezette elő a tárgyalás helyszínére, a Szegedi Törvényszék dísztermébe, ahol több tucat újságíró és tévéstáb van jelen, köztük az Origo tudósítója is, így később részletesen beszámolunk a perről.

A bíróság előtt rendkívül halkan beszélő férfi megtagadta a vallomástételt, ezért Joó Attila tanácsvezető bíró felolvassa az eljárás során korábban tett vallomásait.

Az autószerelő végzettségű vádlott több vallomásában arra hivatkozott, hogy kölcsönkapott Hummerje instabil volt, műszaki hibákkal küszködött, amelyeket igyekeztek megjavítani, de nem jártak sikerrel. A férfi azt mondta, az egyik rendőr lefújta paprikaspray-vel, ezért szinte egyáltalán nem látott, amikor állítása szerint véletlenül elütötte a sértettet.

Thomas Robert B. következetesen tagadta, hogy rátámadt volna a társa segítségére siető rendőrre, és azt is mondta, bár több kés is volt nála, azokat soha nem fogta a járőrre. A vádlott közölte, halálfélelme volt, pánikba esett, nem értette, miért támadt rá a rendőr. Állítása szerint megpróbált segíteni a sérült járőrnek, stabil oldalfekvésbe akarta helyezni, és többször is kérte a járókelőktől, lássák el a férfit.

A vádlottra több mint tíz lövést adtak le, a golyók a combján, a csípőjén, a térdén és a kezén találták el. A férfi azt állította, a kézlövés már akkor érte, amikor magát megadva, kezeit magasba emelve elindult a rendőr felé.

A tárgyalás délután egy szemtanú, egy román kamionsofőr meghallgatásával folytatódik.

Az ügyészség Thomas Robert B.-t – aki korábban már többször volt büntetve – hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja, a férfi akár életfogytiglani büntetést is kaphat. A gázolásról és a per előzményeiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.