Kátyúra, paprikasprayre és a rossz autóra keni a felelősséget a hummeres gázoló

2013.10.22. 13:56

A hummeres gázoló az eset óta minden percben arra gondol, hogy mit tett rosszul. Az osztrák férfi a bíróságon meg sem szólalt, nem tett vallomást, a nyomozóknak elmondott vallomásában viszont az útviszonyokat, az autó műszaki állapotát és az érthetetlenül viselkedő rendőröket hibáztatta a gázolásért.

Megtöltötték a hummeres gázoló tárgyalását kezdő Szegedi Törvényszék dísztermét az osztrák és a magyar sajtó munkatársai. A tárgyaló első sorát az Osztrák Nagykövetség munkatársai, valamint az elgázolt rendőr hozzátartozói foglalták el. A három börtönőr által kísért osztrák férfiról eddig nem nagyon jelent meg eddig fotó, Thomas B. első ránézésre inkább hasonlít egy békés rendszergazdára, mint egy rendőrgyilkosra.

Thomas B. copfja és fülbevalójaFotó: Pályi Zsófia - Origo

Az ügyész a vádirat felolvasásával kezdte a tárgyalást, nagyjából elmondta azt, amit eddig is tudni lehetett az esetről. Thomas B.-t az ügyészség hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettével, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolta meg. A vádiratból kiderült, hogy az osztrák hummeres férfi egy három másik Hummer terepjáróból álló konvojjal egy romániai túráról tartott hazafelé, amikor a határ után gyorshajtás miatt lekapcsolták őket, ott Thomas B. egyik társa bírságot is befizetett.

Ezután a csapat még egyszer belebotlott egy traffipaxba, de a vád szerint a férfi nem állt meg, hanem megpróbálta leszorítani az útról a traffipaxos, civil rendőrautót. Thomas B. írásban tett nyomozati vallomásában ezen a ponton azzal próbált védekezni, hogy az autójának kormányzási gondjai voltak, nehezen lehetett vele tartani az irányt, ezért azt már Romániában is szereltetni kellett. A traffipaxos autót nem akarta leszorítani, csupán az út volt rossz, és eleve balra tartott, valamint azért, hogy megnézze, valóban mérik-e az adott útszakaszon a sebességet. A férfi többször elmondta, hogy nem akarta senkinek a testi épségét veszélyeztetni, sem a leszorításnál, sem a gázolásnál.

Nem volt szándékos

„Ostoba módon a középső ujjamat a motorkerékpárosoknak mutattam, és miután belerúgott az autómba, akkor váltottam irányt, de nem szándékosan a rendőr felé” – magyarázta az osztrák férfi, miért tűnhetett úgy, hogy le akarja szorítani az egyik motoros rendőrjárőrt, akit segítségül hívott a traffipaxos autó. Az osztrák férfi azzal indokolta a kekeckedést, hogy nem értette, hogy egy korábbi igazoltatás után miért zaklatják őket megint a rendőrök.

Nagy volt az érdeklődésFotó: Pályi Zsófia - Origo

A vádirat szerint a leszorított rendőrjárőr ezután célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire, miközben járőrtársa, az áldozat, Kenéz Imre Apátfalván motorjával keresztbe állt a terepjáró előtt, hogy megállítsa a férfit. A hummeresek ekkor rádión tájékoztatták egymást a lövésekről, ezért a Hummer-konvoj megállt. Az addig másodikként haladó Thomas B. az oszlop élére állt, és még 40 métert ment Makó felé. A leszorított rendőr ekkor Thomas B. felé indult, majd az ablakot a motoros protektorral megpróbálta betörni. Ekkor történt a tragédia, ugyanis az ügyészség szerint a vádlott nagy gázzal elindult, majd először egyenesen, később jobbra, a menekülő rendőr felé hajtott. A rendőr, Kenéz Imre olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

„Miután a rendőrök rám lőttek, nagyon megijedtem, nem tudtam, hogy ezek mit akarnak” – vallotta Thomas B., aki szerint ezután a kocsival megállt, a rendőrjárőr pedig azt üvöltötte neki, hogy „Fuck you!”, és paprikaspray-vel a képébe fújt. „Kezeimet az arcom elé tettem, nagyon fájt az arcom, a gázpedálra léptem, nem láttam, hogy a rendőr az autóm előtt állt, éreztem, hogy áthajtok valamin” – magyarázta, hogy hogyan üthette el Kenéz Imrét. A rendőrök állítása szerint azonban nem használtak sprayt, mert Thomas B. ablaka zárva volt.

Thomas B. érkezik a tárgyalásraFotó: Pályi Zsófia - Origo

A gázolás után a vezetőoldalnál álló rendőrjárőr 2-3 méterről rálőtt az osztrák férfira, aki a hátán és a combján megsérült. Ezután az ügyészség szerint Thomas B. egy késsel a kezében kiszállt, majd visszaült, majd megint kiszállt, a rendőr megpróbálta kirúgni a kést a kezéből, de ez nem sikerült. Ezután dulakodni kezdtek, Thomas B. megpróbálta kiszedni a fegyvert a rendőr kezéből, a többi rendőr is odasietett, és megpróbálták lefogni. Hadonászott a késsel, és megpróbálta a földön fekvő rendőr fegyverét elvenni, mielőtt végleg ártalmatlanítani tudták.

Thomas B., hozzátartozói és az Osztrák Nagykövetség munkatársaiFotó: Pályi Zsófia - Origo

Thomas B. ezzel szemben azt vallotta, hogy nem volt se kés, se semmi más a kezében. Olyan nyaklánca volt, amin egy kés van, a zsebében pedig egy uzsonnázó kés volt, a szerszámosládában pedig egy szereléshez használatos bicska, de egyiket sem használta. Nem akarta a rendőrök kezéből kivenni a fegyvert, csak magát védte, hogy ne verjék tovább. "Még egy pisztolycsövet is a számba tettek" - mondta az osztrák férfi, aki a földön fekve folyamatosan azért kiáltott, hogy segítsenek az akkor még életben lévő rendőrnek, neki akart segíteni, ezért volt nyugtalan.

Nem vettem be semmilyen kábítószert, a gerincproblémáimra vettem be egy barátomtól kapott fájdalomcsillapított – reagált a sajtóban megjelent hírekre is, miszerint kábítószert fogyasztott volna.

„A baleset óta minden percben arra gondolok, hogy mit tettem rosszul” – idézte a bíró Thomas B. nyomozati vallomását, ugyanis a férfi nem akart a bíróságon vallomást tenni. Thomas B.-ről kiderült, hogy egy Salzburg melletti kis faluban él 6 és 11 éves gyerekeivel, valamint feleségével, aki autóvezető-oktató. Havi 700-2000 eurós jövedelmét autószerelésből szerzi, büntetve nem volt korábban, és pszichiátriai problémája sincs. (A férfi szülőfalujáról szóló riportunkat itt olvashatja.)

Egoista, nárciszitikus személyiség

A tárgyaláson ismertették az elmeorvosi szakértői véleményt is, amely szerint Thomas B. nem szenved semmilyen pszichiátriai betegségben. A vádlott magas intellektussal, jó habitussal rendelkezik, és ezzel tisztában van. Személyisége kiegyensúlyozatlan, egoista és nárcisztikus, érzelmileg pedig labilis, a veszteségeket nehezen tűri - írja a szakértő, aki szerint bár az emberi együttélés normáit jól ismeri, előélete alapján kijelenthető, hogy sokszor megsértette őket, és deviáns megoldásokat is szeretettel alkalmaz. Segítőkésznek, családcentrikusnak és jó emberismerőnek véli magát, aki határozottan tagadja a szándékos gázolást, azt "indulati cselekménynek" tartja, és a rendőröket teszi felelőssé az eset miatt. A szakértő sem állapított meg semmilyen függőséget Thomas B.-nél.

Thomas B.-t vezetőszáron tartottákFotó: Pályi Zsófia - Origo

Kedden délelőtt a vádiratot, a vádlott nyomozati vallomását ismertették, délután pedig egy szemtanút, a román kamionsofőrt hallgatták volna meg. A kamionos azonban nem jelent meg a tárgyaláson, így az ő vallomását a bíró olvasta fel. A kamionos közvetlenül az előtte haladó Hummerek mögött ment, amikor látta, hogy gyorsítanak. 5-10 perc múlva arra lett figyelmes, hogy megelőzi két motoros rendőr, akik használták a szirénát és a megkülönböztető jelzést is. Mikor beért a következő településre, az tűnt fel számára, hogy három Hummer az út szélén áll, míg az egyik rendőrmotor körülbelül 3 méterrel az autó előtt áll a bal oldali sávban, villogó fénnyel. Azt látta, hogy a rendőrmotortól kb. 8 méterre fekszik egy sérült rendőr, ettől néhány métere pedig az osztrák férfival dulakodó rendőröket látta. A kamionos ekkor kiszállt a teherautóból, és szaladt a szerinte nagyon rossz állapotban levő rendőr felé, miközben lövéseket hallott. A rendőr mellett a földön egy széttört mobilt és egy körülbelül 5-10 centis kést fedezett fel. Thomas B. eközben azt üvöltötte, hogy "doktor, doktor, doktor", megbilincselni viszont csak 15 perc után tudták. Azt mondta a kamionos, hogy volt olyan, hogy a vádlott a földről felugorva ismét dulakodni kezdett. A kamionos szerint Thomas B. csak akkor nyugodott, meg amikor orvos érkezett Kenéz Imréhez, és elkezdte levágni a ruháját. 

Csütörtökön az akcióban részt vevő rendőrök fognak tanúskodni, a jövő hét keddre az osztrák útitársakat idézték be, a jövő héten csütörtökön pedig az orvosok fognak tanúskodni.