Vágólapra másolva!
Egymásnak feszültek az indulatok, miközben a Békemenet vonulására várt a hatalmas tömeg október 23-án a belvárosban. De  aztán mindenkit áthatott a béke és nyugalom. Sehol egy jóízű gyurcsányozás, libázás. Orbán Viktor Hősök terén tartott beszéde viszont tüzes volt, és azt üzente, hogy ütött a kommunisták órája.
Vágólapra másolva!

Ötvenhét év telt el az október 23-i forradalom és szabadságharc óta. Budapesten harapni lehetett a feszültséget, a 6-os villamoson néhány megálló alatt több konfliktust láttam, mint az idén eddig összesen. Egy mogorva középkorú férfi valósággal kilökte az éppen leszálló mogorva középkorú férfitársát, majd a Margitsziget megállónál egy babakocsi generált anyázós összetűzést két piknikezni induló család között. Érződött, hogy itt ma, október 23-án valami történni fog.

Pár száz méterrel arrébb a magyar polgárokból önkéntes alapon verbuválódott Békemenet csapatai gyülekeztek. Jöttek Fótról, Szalkszentmártonról, Fegyvernekről, erős mozgósítás előzhette meg az eseményt. Ebéd után kicsivel még csak tízezren voltak, két óra múlva már egymillióan - jelentette büszkén Széles Gábor, miközben a Nagykörutat teljes szélességében elfoglalta a békehadtest.

Bayer Zsolt felesége talán hahás

Bár Bayer Zsolt olyanokat mondott, hogy "elindulunk, és a lelkünk egyesül", azért kibukott a szög a CÖF zsákjából, és nyilvánvalóvá tette, hogy nem csak Gandhit játszani jöttek. Vagyis szívük szerint ők csak a szeretet erejével hoznák össze a világ magyarjait, az ellenség azonban a sorok között van.

Bencsik András biztos volt benne, hogy a Hallgatói Hálózat provokátorai vannak a tömegben, sőt, szerinte egyenesen az első sorban. Az információ hallatán vadul keresni kezdtem a provokációra éhes középiskolásokat és egyetemistákat, de csak Bayer Zsolt feleségét véltem felfedezni. Hiába figyeltem hosszasan, nem provokált.

Egyszerre hippi és egyszerre magyar

A Békemenet zavartalanul hömpölygött az utcákon, rendbontás egy szál se, csak egy kis zavar: "azt beszéltük meg, hogy mindenki a molinó mögött jön, ehhez képest most teljes a káosz" - mondta egy fiatal Fidesz-aktivista lány, aki hisztérikusan fel-alá futkosva próbálta meg a helyes ösvényre terelni a békepártiakhoz csatlakozó embereket. Hiába, sokan voltak, mindenki itt akart lenni, győzött a nép. Később kiderült, hogy korai még győzelemről beszélni, a végső csapás még hátravan. Pontosabban Bayer szerint a Békemenet már a végső csapás része, a rendszerváltás befejezését hozó küzdelem egyik fontos csatája.

Több százezren hallgatták Orbán Viktor ünnepi beszédét a Hősök terén október 23-án. További képekért kattintson! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A háborús retorika ellenére a Békemenet a woodstocki hangulatban telt. Két huszonéves lány azt mesélte, hogy "megpróbáltuk kulccsal kinyitni a borunk, mire szinte azonnal odaugrott egy férfi, és megoldotta egy dugóhúzóval. Nem éreztünk még ilyet, ez egyszerre hippi, és egyszerre magyar. Igaz, a férfi dugóhúzója egy svájci bicskán volt".

Én is hasonlóan éreztem magam a tömegben, mindenki odafigyelt a másikra, nem volt libázás, Gyurcsány nevét sem hallottam, egy Harcos-pólót viselő férfi pedig egyenesen azt mondta, hogy szerinte kár, hogy nincs rendes baloldal, mert szükség lenne rá. Pedig állítása szerint, ha valaki, akkor ő aztán jobboldali, mégsem akarja megsemmisíteni a baloldalt.

Orbán Viktor viszont lejátszaná a meccset

Orbán beszéde előtti feszült figyelmet jól példázza, hogy egy mellettem álló férfi úgy nyomta ki a csörgő telefonját, hogy meg sem nézte, ki hívja. Közben ugyanis Orbán Viktor a színpadra lépett, így nyilvánvalóvá vált, hogy nem ő hívja, pedig neki biztos felvette volna.

Orbán Viktor a színpadon. További képek a galériánkban. Fotó: Hajdú D. András - Origo

A miniszterelnök elemében volt, ott szidta a kommunistákat és a kommunizmust, ahol csak tudta. A kommunizmus megjavíthatatlan, megöli a lelket, hiába győztük már le legalább háromszor a huszadik század során, a kommunisták mindig visszamásznak az ereszen.

2006-ban puskákkal vadásztak ránk, és az akkor hatalmon lévők szívük szerint most is megtennék - gyurcsányozott egyet Orbán. Az ellenséget a kommunisták és az utódaik jelentik, nyomatékosította többször a miniszterelnök, aki beszédét azzal zárta, hogy 2014 tavaszán lehetőség van befejezni 56-ot és a rendszerváltást. Ehhez azonban mindenkire szükség lesz.

Orbán beszéde után minden tudósítónk által megkérdezett ember azt mondta, hogy elmennek jövőre szavazni. Az sem volt kérdés, hogy kire, vagy inkább ki ellen.